LTO Noord


Persbericht

Minister Verburg (LNV) en LTO maken zich sterk voor vaccinatie tegen blauwtong

Minister Verburg (LNV) en LTO Nederland zijn het er over eens, dat vaccinatie tegen blauwtong zo snel mogelijk moet worden ingezet als middel om deze dierziekte te bestrijden. Zij zullen zich beiden in Brussel hiervoor sterk maken. Dit bleek uit een overleg, dat een delegatie* van LTO Nederland maandagavond 3 september jl. heeft gevoerd met de bewindsvrouw. Verburg en LTO Nederland streven er naar eind van dit jaar een besluit te nemen over de vaccinatie-aanpak.

Op dit moment is geen vaccin beschikbaar tegen het type virus dat in Nederland en omringende landen om zich heen grijpt. Afgelopen weekend zijn de eerste uitbraken gevonden in het oosten en zuiden van Duitsland (Thüringen en Beieren). Ook rukt het virus op naar centraal Frankrijk. Inmiddels valt ook de regio rondom Parijs in het zogenaamde restrictiegebied.

De minister werkt samen met het bedrijfsleven verder aan een vaccinatieplan. Ze zal de problematiek van de zich uitbreidende blauwtong bespreken tijdens de komende informele Raad van EU-landbouwministers in Portugal. LTO zal zich sterk maken bij zusterorganisaties in Duitsland, België en Frankrijk om vaccinatie mogelijk te maken. Landen die willen vaccineren hebben eerst toestemming van de Europese Commissie nodig. Brussel zal pas groen licht geven als andere landen met vaccinatie instemmen.

De farmaceutische industrie werkt aan de ontwikkeling van een vaccin, maar dit zal naar verwachting pas begin volgend jaar beschikbaar zijn. De vraag is of wordt gekozen voor vrijwillige vaccinatie op bedrijfsniveau of een verplichte, nationale campagne. Eind dit jaar is vrijwel zeker ook helder wat omringende landen gaan doen om de ziekte volgend jaar onder de knie te krijgen.

Om een afgewogen besluit te kunnen nemen over de meest gewenste vaccinatie-aanpak wordt in opdracht van het bedrijfsleven door Wageningen een kosten-baten analyse gemaakt. Het gaat daarbij niet alleen om de directe kosten maar ook om hoe andere landen op vaccinatie reageren en welke voorwaarden en eisen worden gesteld aan de import van dieren en dierlijke producten (inclusief embryo's en sperma).


*De delegatie van LTO Nederland bestond uit Albert Jan Maat (voorzitter LTO Nederland), Sjraar van Beek (voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij) en Toon van Hoof (portefeuillehouder Diergezondheid). Datum : 4 september 2007
Nummer : P2736
Informatie : Jack Luiten (06 5373 6017) en Mona van Spijk (06 5126 3564)

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Postbus 29773, 2502 LT Den Haag Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070 - 3382 700

Fax : 070 - 3382 710 Website : www.lto.nl