Ingezonden persbericht


Minder bureaucratie bij vervoer gevaarlijke stoffen

In plaats van verschillende oude regels, zullen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen nieuwe, geharmoniseerde regels gaan gelden voor alle modaliteiten. Dat is de uitkomst van een stemming van het Europees Parlement. De nieuwe, simpelere regels zullen goed uitpakken voor de binnenvaart. Doordat overal dezelfde regels zullen gelden, wordt het vervoer van gevaarlijke stoffen niet alleen veiliger, maar voor multimodale vervoerders ook een stuk goedkoper en minder bureaucratisch. Dat is goed nieuws voor de binnenvaart, aldus Corien Wortmann-Kool, Europarlementariƫr voor het CDA/EVP-ED.

Met de nieuwe Europese regels worden allerlei oude regels samengevoegd en geharmoniseerd. Het zal niet alleen gelden voor de weg en het spoor, maar ook voor de binnenvaart. De nu geldende ADN-R wetgeving zal volledig worden opgenomen in de nieuwe regels. Bovendien zal dit dan niet tot de Rijn beperkt zijn, maar ook gelden voor andere gebieden waar vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt.

Steeds meer gevaarlijke goederen worden door Europa vervoerd, zowel afzonderlijk via weg, spoor of water als in combinatie. Om ervoor te zorgen dat al dit vervoer van gevaarlijke stoffen op een veilige manier gebeurt, is het belangrijk dat overal dezelfde duidelijke regels gelden en er geen gaten vallen.