Duurdere ADHD-medicatie blijft voor rekening van de patiënt

04/09/2007 15:58



Balans



Kinderen de dupe

ADHD-patiënten zijn erg geholpen met de duurdere ADHD-medicatie. Toch ziet Minister Klink van VWS geen aanleiding om ADHD-patiënten financieel tegemoet te komen. Zo blijkt uit de antwoorden die hij 3 september gaf naar aanleiding van Kamervragen. Reden: Er zijn alternatieven die goedkoper zijn en van de duurdere middelen is niet voldoende aangetoond dat ze effectiever zijn.

Feit is dat de duurdere middelen grote voordelen hebben boven het goedkope kortwerkende Ritalin. Het goedkopere middel moet drie tot vier keer per dag ingenomen worden op vaste tijden. Tussen de innames ontstaan grote schommelingen in medicijnspiegel en daarmee in het gedrag van kinderen. Wat erg nadelig is voor het functioneren, bijvoorbeeld op school. Pillen innemen op school tussen de bedrijven door is voor kinderen erg moeilijk. Bovendien kan dit middel als verslavend middel misbruikt worden.

Er zijn alternatieven die bovenstaande nadelen niet hebben. Een pil per dag is dan voldoende en de schommelingen doen zich niet voor. Genoeg reden voor de oudervereniging Balans om te pleiten voor volledige vergoeding omdat deze middelen een grote verbetering geven in de kwaliteit van leven van deze kinderen. Bovendien is voor 25 procent van de kinderen met ADHD het goedkopere middel niet effectief.

De farmaceutische industrie denkt aan zijn winsten en de overheid aan het budget. Maar wie denkt er aan de kinderen en hun ouders? Die worden de dupe. Ze moeten noodgedwongen een middel nemen dat grote nadelen heeft of ze moeten fors betalen voor hun medicijnen. Soms tot wel enkele euro's per dag. Daarmee betaalt de ADHD populatie per jaar 10 miljoen euro zelf voor geneesmiddelen. Dat is onevenredig veel in vergelijking met de 23 miljoen euro die door de rest van de bevolking moet worden bijbetaald.

Oudervereniging Balans heeft samen met alle ADHD-deskundigen in Nederland meerdere keren geprobeerd minister van VWS op andere gedachten te brengen door aan te geven dat ook kinderen met ADHD recht hebben op een behandeling die in lijn is met de officiële richtlijnen die in opdracht van dezelfde minister zijn opgesteld. Nog steeds tevergeefs.

Wie zal er nu eindelijk eens de verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van deze kinderen? Farmacie??? , VWS???

Inlichtingen bij Vereniging Balans: Ids Terpstra: ids.terpsta@balansdigitaal.nl Mobiel: 06 2054 9028.





http://www.balansdigitaal.nl