Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 4 september 2007

04 Sep 2007


1. Faillissement Landschapsbeheer Drenthe
GS hebben de schriftelijke vragen van de CDA-fractie naar aanleiding van het faillissement van Landschapsbeheer Drenthe per brief beantwoord.


2. Bestuurlijk Inspectieprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen Gedeputeerde staten hebben het Inspectieprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) voor de periode 2007 2011 vastgesteld. In het Inspectieprogramma is onder meer aangegeven op welke wijze wordt voldaan aan de kwaliteitseisen. Doordat de provincie Drenthe maar bevoegd gezag is over één bedrijf dat onder het besluit valt, wordt samengewerkt met de provincies Friesland en Groningen.


3. Leidraad peilbesluiten
Gedeputeerde Staten hebben de Leidraad Peilbesluiten definitief vastgesteld. In de leidraad zijn de procedures en de methode voor het opstellen van peilbesluiten voor de waterhuishouding vastgelegd. Tegen de ontwerpleidraad zijn twee zienswijzen binnengekomen. De ingediende zienswijzen vormen geen aanleiding om de ontwerpleidraad te wijzigen. De Leidraad Peilbesluiten is opgesteld met de Provincies Groningen en Friesland en de waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest en wetterskip Fryslân.


4. Goedkeuring Inrichtingsplan Waterberging-Natuur Roden-Norg GS keuren het Inrichtingsplan Waterberging-Natuur Roden-Norg van het waterschap Noorderzijlvest goed. Hiermee kan het waterschap Noorderzijlvest een deel van het omvangrijke waterbergingsgebied in Noord-Drenthe aanleggen. Het waterbergingsgebied moet er voor zorgen dat bij extreme neerslag wateroverlast in Noord-Drenthe en een deel van de provincie Groningen wordt voorkomen. Bovendien wordt met plan een groot stuk van de Ecologische Hoofdstructuur aangelegd.


5. Goedkeuringsbesluit projectplan Stadsrandzone Hoogeveen-Fluitenberg

GS keuren het inrichtingsplan Stadsrand Hoogeveen-Fluitenberg goed. Het plan beslaat de Noordelijke stadsrand van Hoogeveen aan de kant van Fluitenberg. Met dit plan wordt de beekloop van het Oude Diep in de Stadsrand verlegd wat een bijdrage levert aan de Ecologische verbindingszone. Daarnaast zorgt het plan voor waterberging zodat wateroverlast in de omgeving wordt voorkomen. De Gemeente Hoogeveen legt een helofytenfilter aan waarmee het rioolstelsel in de omgeving en de waterkwaliteit verbeteren.
Het waterschap Reest en Wieden zal dit besluit ter inzage leggen en na vaststelling uitvoeren.

Eerder genomen besluiten

Rapportage voortgang integriteitsbeleid
Het college van GS stuurt provinciale staten een brief en rapportage over de voortgang van het vastgestelde integriteitsbeleid. Jaarlijks vindt binnen de provinciale organisatie een onderzoek plaats naar kwetsbare handelingen, functies en processen. Op basis daarvan worden maatregelen getroffen. Met de rapportage hierover voldoet het college aan wettelijke verplichtingen.

Provincie maakt zandwinning in het Gasselterveld mogelijk Het college heeft vergunning verleend aan Zandzuigbedrijf Gasselte BV voor zandwinning in het Gasselterveld tot 1 januari 2013. GS zien in de zandwinning op het terrein van Staatsbosbeheer een maatschappelijke noodzaak omdat er op kortere termijn geen alternatieven voorhanden zijn. Tegelijk met verlening van de vergunning is ook het bestemmingsplan van de gemeente Aa en Hunze goedgekeurd. Het gaat om een nieuwe zandwinlocatie in de nabijheid van de bestaande zandwinlocatie in het Gasselterveld. Met de vergunningverlening geeft het college uitvoering aan het provinciaal beleid zoals dat door de staten is vastgesteld in het Provinciaal Omgevingsplan II.

Omdat de zandwinning moet gaan plaatsvinden in een natuurterrein heeft het college de gevraagde 30 hectare voor ontgronding teruggebracht naar 16 hectare. Ook goede compensatie van de in te leveren natuurgrond was een belangrijke voorwaarde voor instemming van het Drents bestuur. Het gebied valt binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS). In een overeenkomst tussen provincie, gemeente en de zandwinner is inmiddels geregeld dat het 16 hectare tellende bosgebied worden gecompenseerd door 32 hectare natuurgebied.

Het bestemmingsplan `Zandwinning Gasselterveld' van de gemeente Aa en Hunze is gedeeltelijk goedgekeurd. Het bestemmingsplan bevat de planologische regeling hiervan. Het plan bevat daarnaast een regeling voor de bestaande zandwinlocatie. Aan een deel van de nieuwe zandwinlocatie is goedkeuring onthouden. GS hebben hiertoe besloten op basis van een herberekening van de behoefte aan beton- en metselzand tot 2013. Ook is geen goedkeuring gegeven aan de mogelijkheid een toeristenspoorlijn te realiseren en een deel van het bestemmingsplan te wijzigen van natuurontwikkeling naar recreatie. Tegen de vergunningverlening en het bestemmingsplan waren bezwaren ingediend door Milieufederatie Drenthe, Staatsbosbeheer, Landschapskundig Museum Telluris en het ministerie van LNV.

Stand van zaken verdubbeling N33
Het college informeert per brief de staten over de wijzigingen in de startnotitie na de gehouden inspraakronde. De startnotitie was opgesteld door Rijkswaterstaat in samenwerking met de provincie Drenthe en Groningen ten behoeve van de tracé/m.e.r.-procedure rond de voorgenomen
verdubbeling van de N33. Belangrijke wijzigingen zijn de toetsing van o.a. relevante milieuaspecten, meewegen van het alternatief van een 2 x 1 autoweg met gescheiden rijbanen en aandacht voor de landschappelijke inpassing in het nationaal landschap Drentsche Aa

Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.