Senternovem


Nieuws

04-09-2007 | Eerste klushuizen Rotterdamse Wallisblok opgeleverd

In de Rotterdamse wijk Spangen is zaterdagmiddag 1 september onder luid tromgeroffel het eerste klushuizenblok geopend. De voorheen 96 kleine appartementen werden in collectief particulier opdrachtgeverschap omgetoverd tot 39 moderne stadswoningen.

Particulier opdrachtgeverschap voor renovatie
Drie jaar geleden, in november 2004, stelde de gemeente Rotterdam de panden van het Wallisblok in de Rotterdamse wijk Spangen 'om niet' beschikbaar. Met de aanpak van negen zogenoemde 'hot spots' wilde het Rotterdamse college in de periode 2003-2008 de verloedering keren in een aantal aangewezen gebieden (in drie deelgemeenten) en een verbeterimpuls geven. Het Wallisblok in Spangen is één van deze 'hot spots'.
De bewoners verenigden zich in de kopersvereniging De Dichterlijke Vrijheid. De kopers in de vereniging kregen de woning van de gemeente. Hiermee investeerde de gemeente circa EUR 35.000 per woning. Tevens betaalde de gemeente het nodige funderingsherstel. Deze investeringen konden worden gedaan omdat de gemeente geld had gereserveerd voor renovatie van het blok. De renovatie in plaats van sloop pakte uiteindelijk drie ton duurder uit voor de gemeente. De renovatiekosten voor de kopers variëren van circa EUR 70.000 voor één-etagewoningen van 50 m² tot EUR 200.000 voor de vierlaagse woningen.

Impuls voor wijkverbetering
De SEV ziet dit experiment als voorbeeld van gentripunctuur, een samenvoeging van gentrification (verbetering van een woonwijk door de komst van bewoners uit een hogere sociale klasse) en acupunctuur (een speldenprik om te genezen/verbeteren). Verbetering van dit bouwblok moet onder andere bijdragen aan het op gang brengen van gentrification in Spangen. Samen met de Gemeente Rotterdam/OBR, Hulshof Architecten en het Steunpunt Wonen laat de SEV het experiment evalueren en het proces vastleggen in beeld.
Architecte Ineke Hulshof en Frans van Hulten van het Steunpunt Wonen kregen in 2006 de Job Dura Prijs vanwege hun initiatief en inzet om met een nieuwe vorm van 'collectief particulier opdrachtgeverschap' een stadsdeel te heroveren op verloedering en met een goede uitstraling een wijk veiliger te maken.
Inmiddels zijn de 96 appartementen dus verbouwd tot 39 prachtig gerenoveerde moderne stadswoningen. De komst van de nieuwe bewoners naar het zogeheten Wallisblok, vooral hoger opgeleide dertigers waarvan een groot deel uit Rotterdam komt, moet bijdragen aan meer differentiatie in de wijk en de mogelijkheid voor wijkbewoners om woonpromotie te maken. Volgens een onderzoek van het CBS van augustus 2007 zijn klushuizen één van de weinig effectieve maatregelen om wijken te verbeteren en processen van verloedering te keren. De gemeente Rotterdam verwacht veel van het project en heeft deze aanpak opgeschaald. Inmiddels zijn er in Rotterdam al 300 klushuizen van de hand gedaan. Niet gratis, maar wel voor een zacht prijsje verkocht. Het Rotterdamse initiatief heeft ondertussen navolging gekregen in de gemeente Den Haag. Zie ook de projectbeschrijving van het Wallisblok.