Rasilez(R) (aliskiren) doorbraak in behandeling van hoge bloeddruk

04/09/2007 16:15



Novartis Pharma BV



Nieuw geneesmiddel geeft arts meer mogelijkheden voor de behandeling van te hoge bloeddruk door directe remming van renine .

Arnhem, 4 september 2007, artsen krijgen met de komst van het nieuwe bloeddrukverlagende geneesmiddel aliskiren meer mogelijkheden om hun patiënten met een te hoge bloeddruk op of onder de streefwaarden te krijgen. Aliskiren is voor patiënten met een te hoge bloeddruk een effectief en relatief veilig geneesmiddel. 6,7,8 Bovendien lijkt aliskiren naast de verlaging van de bloeddruk mogelijk de ernst van hartfalen te reduceren. Dit blijkt uit de studieresultaten van de ALOFT (ALiskiren Observation of Heart Failure Treatment) studie die op 2 september gepresenteerd zijn tijdens the European Society of Cardiology, in Wenen.1

Het is voor een arts vaak lastig om de bloeddruk voldoende onder controle te brengen mede door het optreden van bijwerkingen van geneesmiddelen. Ondanks de beschikbaarheid van verschillende soorten bloeddrukverlagende geneesmiddelen, wordt bij ongeveer 60% van de patiënten de gewenste streefwaarden niet bereikt.2 Als gevolg hiervan bestaat er een verhoogde kans op complicaties zoals een hartaanval, herseninfarct, nierschade, blindheid en vroegtijdig overlijden. 3,4,5 Er is daarom behoefte aan een nieuwe klasse bloeddrukverlagende medicijnen waarbij effectiviteit gepaard gaat met geen of weinig bijwerkingen.

Aliskiren is een directe renine-remmer die als eerste vertegenwoordiger van de nieuwe klasse van renine-remmers, door de Europese registratieautoriteiten voor geneesmiddelen (EMEA) is geregistreerd op 24 augustus j.l. Met de komst van aliskiren wordt het probleem van een te hoge bloeddruk bij de bron aangepakt.6,7,8

Dr. Erik Stroes, internist, AMC, is van mening dat een directe renine remmer een welkome aanwinst is in het huidige antihypertensieve arsenaal: 'Renine staat aan het begin van het RAAS-pad. Remmen op dit niveau is naar verwachting uiterst efficient. Daarnaast is een mogelijke beperking voor andere RAS remmers waaronder ACE remmers en angiotensine receptor blokkers, dat door terugkoppelingsmechanismen de renine activiteit ter compensatie sterk stijgt. Deze combinatie van een 'hoog'aangrijpingspunt en het ontbreken van negatieve compensatie mechanismen maken het een aantrekkelijke keuze. Aliskiren vertegenwoordigt als directe renine remmer de eerste nieuwe klasse van geneesmiddelen voor hoge bloeddruk behandeling in meer dan 10 jaar.We zien uit naar meer studies met dit middel'.

Dr. Lok cardioloog te Deventer, tevens voorzitter van de werkgroep hartfalen van de Nederlandse cardiologen vereniging was blij met de resultaten van het eerste onderzoek van aliskiren bij hartfalen patiënten. "Behandeling met aliskiren gedurende 12 weken deed tekenen van hartfalen afnemen en bovendien bleek de functie van het hart te verbeteren. Ook bleek bij echo-onderzoek de grootte van de linkerhartboezem af te nemen, vermoedelijk ook een uiting van de betere werking van het hart. De resultaten moeten nog nader bestudeerd worden, maar zo'n gunstig effect met zo weinig bijwerkingen na zo korte behandelingsperiode is toch wel erg bijzonder en veelbelovend", aldus Lok.

ALOFT studie
In dit 12 weken durende onderzoek werd aliskiren toegevoegd aan de standaard behandeling bij patiënten met hartfalen. De resultaten laten een bijna vijf maal grotere afname in BNP (brain natriuretic peptide) zien, wanneer aliskiren toegevoegd wordt aan de standaardbehandeling. BNP is een stof die door het hart wordt afgescheiden en waarvan de mate van afgifte wordt gezien als een indicator van de ernst voor hartfalen.

Aliskiren een nieuwe klasse
Aliskiren is de eerste directe renine-remmer. Renine is een enzym dat door de nieren wordt geproduceerd en vervolgens via het Renine Angiotensine Aldosteron Systeem (RAAS) de bloeddruk doet stijgen. Remming van het renine door aliskiren zorgt voor een afname van activiteit van het RAAS systeem, met als gevolg een verlaging van de bloeddruk. 6,7,8 In een uitgebreid klinisch onderzoeksprogramma met meer dan 7800 patiënten in 44 studies resulteerde eenmaal daagse behandeling met aliskiren in een significante bloeddrukdaling die meer dan 24 uur aanhield. Het bijwerkingenprofiel van aliskiren is vergelijkbaar met placebo.9 Over Novartis
Novartis is een wereldleider op het gebied van innovatieve en generieke farmaceutische middelen en zelfzorggeneesmiddelen. De missie van Novartis is het ontwikkelen en succesvol op de markt brengen van toonaangevende producten om ziekten te behandelen, ziekten te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In 2006 haalde de Novartis groep een omzet van $ 37 miljard en een winst van $ 7,2 miljard. Novartis Pharma investeerde in 2006 ongeveer $ 5,4 miljard in Research & Development. Met het hoofdkantoor in Bazel (Zwitserland), werken er wereldwijd ongeveer 101.000 mensen voor Novartis in meer dan 140 landen. In de Arnhemse vestiging aan de Raapopseweg, werken 300 mensen.

Referenties:
Presentation ALOFT data ESC congress Wenen 2007
Wang RY et al. Arch Inter Med 2007; 167:141-7.
Chobanian AV et al. Hypertension 2003;42:1206-1251
U.S. News & World Report. "Best Health: Heart Center: Hypertension." Article Heart Attacks and Biorhythms. Medicinenet http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=874 augustus 2006. Villamil A, Chrysant SG, Calhoun D, et al. J Hypertens 2007;25(1):217-26. Pool JL, Schmieder RE, Azizi M, et al. Am J Hypertens 2007;20(1):11-20. Stanton A, Jensen C, Nussberger J, et al. Hypertension 2003;42(6):1137-43. Oh BH, Mitchell J, Herron JR, et al. J Am Coll Cardiol 2007;49(11):1157-63.