GroenLinks wil speelplaatsconciërges GroenLinks

4 september 2007

GroenLinks maakt zich zorgen over het stijgend aantal kinderen met overgewicht. Veel kinderen bewegen te weinig. Er is te weinig speelruimte en de speeltuinen die er zijn, zijn vervuild, kapot en onveilig. GroenLinkskamerlid Kees Vendrik stelt daarom voor om speelplaatsconciërges in te stellen.

Het kabinet heeft zichzelf tot doel gesteld het aantal kinderen met overgewicht te doen dalen. Het tegenovergestelde is echter het geval. Het Nicis voorspelt dat in 2015 één op de vijf kinderen te dik zal zijn. Deze ontwikkeling moet worden gestopt. Extra investeringen zijn hard nodig. Naast speelplaatsconciërges, denkt GroenLinks dan onder andere aan een kinderclubcard, zodat ook arme kinderen kunnen sporten, aan het weer verplicht stellen van schoolzwemmen en aan buitenschoolse opvang waar flink gesport kan worden.

Kees Vendrik

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van VROM en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over bestrijden overgewicht bij kinderen (4 september 2007)


1. Bent u bekend met het onderzoek van het Nicis waarin wordt voorspeld dat in 2015 één op de vijf kinderen te dik is?


2. Wat is uw oordeel over de uitkomsten van dit onderzoek? Deelt u de mening dat de uitkomsten zeer zorgelijk zijn?


3. Welke conclusie verbindt u aan het feit dat het aantal kinderen met overgewicht juist lijkt te stijgen in plaats van te dalen zoals u zichzelf tot doel heeft gesteld in de Preventienota Kiezen voor gezond leven? Wat zeg dit over de effectiviteit van uw belangrijkste beleidsinstrument, namelijk het Convenant Energie in Balans? Bent u met ons van mening dat het onderzoek aanleiding geeft tot extra investeringen om het tij te keren?


4. Hoe staat het met de Nationale Aanpak Gezondheid en Milieu van de ministeries VWS en VROM?


5. Kunt u aangeven in hoeverre de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid eraan hebben bijgedragen dat er minder gelegenheid is om buiten te spelen? Vindt u het ook een goed plan dat er in alle speeltuinen speelplaatsconciërges komen? Wat gaat u daaraan doen?


6. Erkent u dat er een verband is tussen armoede en het gebrek aan mogelijkheden om te sporten? Bent u bereid om het in overleg met gemeenten mogelijk te maken dat, vanuit de budgetten voor de bijzondere bijstand, kinderen van arme ouders lid kunnen worden van een sportclub?


7. Bent u bereid om schoolzwemmen weer verplicht te stellen?


8. Bent u bereid om met scholen afspraken te maken over het aanbieden van sport in de buitenschoolse opvang, zodat de aanpak minder ad hoc wordt en ook de kinderen worden bereikt die nu nog niet sporten?