Gemeente Delft

Programmabegroting 2008-2011 Delft

De gemeente Delft presenteert een sluitende programmabegroting 2008-2011. De begroting bedraagt in totaal ruim ¤ 300 miljoen en beschrijft een investerringsprogramma van ¤ 100 miljoen. Het college heeft onndanks tegenvallers behoorlijke ruimte gemaakt voor nieuw beleid, gemiddeld ¤ 2,5 miljoen per jaar. Dé thema⤤(TM)s voor 2008 zijn meedoen in Delft, meer groen, minder armoede en schulden, versterking van de economie, ruimte en kansen voor kinderen en jongeren, duurzaamheid, water en een creatieve stad. Lokale tarieven stijgen in totaal niet meer dan het inflatiepercentage. De gemeenteraad behandelt de programmabegroting voor het eerst op 27 september. Op 8 november vindt de besluitvorming plaats.

De programmabegroting die jaarlijks wordt opgesteld, geeft inzicht in de plannen voor de komende jaren en de financiële consequenties daarvan. De financiële conditie van de gemeente is goed. Het weerstandsvermogen is voldoende om risico's te kunnen opvangen. Er is gemiddeld ¤ 2,5 miljoen per jaar beschikbaar voor nieuwe plannen. Dit kan enerzijds door te bezuinigen en daarnaast verwacht Delft een hogere uitkering van het rijk voor jeugd, onderwijs/brede school, armoedebestrijding en schuldhulp-verlening, wijkzaken en veiligheid. Terreinen waarop niet alleen Delft maar ook het rijk flinke ambities heeft.

Voor 2008 is er ¤ 2,3 miljoen beschikbaaar voor nieuw beleid. De gemeente zet onder andere extra geld op betere voorzieningen voor meer mensen met lage inkomens (draagkrachtgrensverhoging van 120 naar 130%), tiener- en jongerenwerk, uitbreiding van de brede school en schakelklassenregeling voor groep 6, twee bewaakte speelplekken nieuwe stijl plus vervanging van speeltoestellen en onderhoud, meer bomen en planten en omvorming van plantsoenen, extra smiley's en kindlinten voor om het verkeer veiliger te maken, graffitiaanpak, extra capaciteit op veiligheid, extra handhaven op overlast bij evenementen, verdere terugdringing van regels, monumentenzorg, nieuwe disciplines als architectuur- en recreatiebeleid en gratis openstelling van musea (7 zondagen).

De gemeente moet een aantal tegenvallers zoals veranderde arbeidsvoorwaarden voor de brandweer opvangen. Om dit en alle nieuwe beleidsambities te bekostigen is er een bezuinigingstaak nodig van ¤ 2 miljoen in 2008 oplopend tot ¤ 4 miljoen is 2012011. Het college zal het investeringsprogramma kritisch doornemen. Zowel op onderwerp als op planning.

Noot voor de redactie (