Gemeente Delft

Pilot 'opplussen' woningen in Delft succesvol

Gemeente Delft en Vestia Delft zijn dit jaar een pilot gestart om Delftenaren te helpen om langer zelfstandig in hun huurwoning te wonen. Met het gezamenlijke 'Opplusproject' kunnen inwoners van 65 jaar en ouder die via Vestia huren, zelf aangeven welke aanpassingen ze in hun woning willen. Van de eerste groep van vierhonderd 65-plussers die zijn aangeschreven, heeft bijna de helft een aanvraag gedaan voor één of meerdere maatregelen.

Het opplussen van woningen in Delft is niet nieuw. De pilot richt zich echter op de vraag vanuit de bewoner, in plaats van vanuit het aanbod van de woningcorporatie. Bewoners kunnen zich nu zelf aanmelden en hun individuele wensen neerleggen. Door deze directe aanpak worden maatregelen binnen korte tijd in de woning aangebracht. Er is een maximum van 3670 euro per woning, voor het totale project is 300.000 euro beschikbaar. Gemeente Delft en Vestia Delft betalen ieder de helft van dit bedrag.

Vanaf mei van dit jaar zijn 400 informatieboekjes rondgestuurd naar 65-plussers die een huurwoning van Vestia bewonen. Maar liefst 175 mensen hebben gereageerd met een aanvraag voor één of meerdere maatregelen. De meest gevraagde maatregel is de verhoogde toiletpot. Daarnaast worden wandbeugels, aanpassingen aan straatwerk bij voor-en achterdeuren, een douchekop met glijstang en thermostaatkranen vaak aangevraagd. Binnenkort worden nog eens 350 informatieboekjes rondgestuurd naar de overige 65-plus huurders van Vestia Delft.

Noot voor de redactie,