Wageningen Universiteit

23 aug 2007

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: 056

foto: Wageningen UR/Rob Hoekstra

Op de nieuwe Wageningen Campus die Hare Majesteit de Koningin op 4 september opent, wordt het merendeel van de huisvesting van Wageningen Universiteit en Researchcentrum geconcentreerd. Het onderwijsgebouw Forum op het centrale campusterrein biedt met ingang van het nieuwe studiejaar onderdak aan de meeste onderwijsfaciliteiten van Wageningen Universiteit en aan het Wageningse deel van die van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Het nieuwe Forum-gebouw is het opvallende hart van het nieuwe centrale terrein van Wageningen campus. Forum is hét centrale onderwijsgebouw van Wageningen UR. In totaal is straks 70 procent van de onderwijsfaciliteiten van Wageningen Universiteit ondergebracht in het Forum-gebouw. Ook de Wageningse vestiging van Hogeschool Van Hall Larenstein heeft onderdak in Forum.
Het gebouw heeft een netto vloeroppervlak van 20.000 m2 en bestaat uit tien lagen, inclusief de kelder. In het gebouw zijn 160 onderwijsruimten te vinden: collegezalen en andere lesruimten, practicumruimten en computerruimten. Verder zijn er 300 individuele studieplekken. In het restaurant kunnen studenten en medewerkers van de gehele campus terecht. In het grand café van Forum kan behalve geluncht ook ontbeten worden In het Forum zijn verder onder meer de Centrale Studentenadministratie, studentenverenigingen en enkele winkels te vinden. De centrale bibliotheek, die op een wel heel bijzondere wijze gehuisvest, herbergt collecties die eerder op tientallen locaties verspreid waren.

De bouw van Forum heeft ongeveer drie jaar in beslag genomen. Het ontwerp is van Paul Wintermans van Quist Wintermans Architecten uit Rotterdam. Het bouwmanagement kwam voor rekening van ABT Adviseurs in Bouwtechniek te Velp. Bouwaannemer was Bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe bouw v.o.f. uit Enschede. Voor de warmte-installatie tekende GTI Utiliteit Oost bv te Bunnik en voor de elektrische installatie Croon Elektrotechniek bv uit Apeldoorn.

Stoer en eerlijk
Bij het ontwerp van het Forum-gebouw heeft de ontwerper zich laten inspireren door een kasteel, passend in een parklandschap: een âstoer, eerlijk en sterkâ gebouw, opgetrokken uit baksteen, met een robuust en herkenbaar silhouet. In zijn visie kent een kasteel veel menselijk verkeer binnen de muren en in de directe omgeving, kent het vele functies waaronder een bibliotheek en heeft het een binnenplaats. Twee van de gevelzijdes van Forum worden gedomineerd door reusachtige âpoortenâ die het open karakter van het gebouw tonen en veel daglicht naar binnen laten komen. Binnen, op het podium op de begane grond van de binnenplaats kan op zitkussens worden âgechildâ maar kunnen ook culturele of andere manifestaties worden gehouden. In zijn materiaalkeuze is de architect bewust sober geweest, met schoon beton op plafonds en wanden en deels hout (Oregon pine) en zwarte natuurstenen vloeren. De ontwerper heeft daarbij gekozen voor het concept van de ânaked buildingâ, waarbij de bouwconstructie gerust zichtbaar mag zijn.
Rondom de atrium-achtige binnenplaats die qua hoogte doorloopt tot de achtste verdieping bevinden zich de onderwijsruimten en bijvoorbeeld het restaurant en een internetcafé. Het zuidelijke bouwdeel is massief van opzet en hier bevindt zich de bibliotheek die opvallend is gebouwd rondom een âholle bolâ en die van de eerste verdieping doorloopt naar de zevende verdieping en daar een lichtkoepel heeft. Rondom het bovenste deel van de bol bevinden zich de ruimten van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Centrale campusterrein
Het Forum-gebouw en het eerder dit jaar officieel geopende Atlas-gebouw staan op het centrale terrein van Wageningen Campus. Dit terrein beslaat een flink deel van het gebied De Born, aan de noordoostelijke kant van Wageningen. De Born ligt in een overgangsgebied tussen het Binnenveld en het Veluwemassief. Typerend voor dit gebied is de overgang van laag en nat naar hoog en droog. Het gebied is onderdeel van de landelijke ecologische hoofdstructuur (EHS). Bij de inrichting van de infrastructuur en de parkachtige omgeving van de campus is daarmee nadrukkelijk rekening gehouden; uitgangspunt was dat het landschap drager moest zijn voor de gebouwen, in dit geval compact en relatief hoog. Er is gekozen voor een bijzondere, gevarieerde en soms schrale vegetatie, om de natuurlijke situatie zo dicht mogelijk te benaderen. Kleinschalige kavels en lange bomenlanen zijn kenmerkend voor dit gebied. Het park heeft ondermeer een geur- en treurroute, een slentercircuit en veel zonneweiden. Bovendien zijn er waterpartijen voor de opvang en het vasthouden van regenwater.

Wageningen Campus
Met de ingebruikname van de nieuwe campus en de gebouwen Forum en Atlas is een flinke stap gezet op weg naar concentratie en integratie van de huisvesting van het Wageningse deel van de organisatie van Wageningen UR. Tot 2010 hoopt Wageningen UR het functionele oppervlak voor onderwijsruimten, proefaccommodaties, laboratoria en kantoren met ruim dertig procent te hebben teruggebracht.
Voor de verwarming en koeling van Atlas, Forum en het nog nieuw te bouwen Radix-gebouw wordt gebruik gemaakt van een warmte- en koudeopslagsysteem. Hiermee hoopt Wageningen UR 70 procent van de energiekosten te besparen als zoân systeem niet zou zijn aangelegd. Die besparing is goed voor een vermindering van CO2-uitstoot van meer dan 3.000 ton per jaar.
De inrichting van het campusterrein kost naar verwachting 150 â 170 miljoen euro. Dat is inclusief de nieuwe gebouwen en de nog te realiseren bouw, op basis van goedgekeurde nieuwbouwplannen.