Gemeente Veere


Zomersprookjes in Domburg

Dinsdag 4 september 16.00 uur feestelijke opening in Domburg

Strandopgang Badstraat, Watertoren-West (paal 58)

Reuzenschelpen van glas vertellen verhalen uit de zee

Het was niet te missen. Daags na de opening van Zomersprookjes op Terschelling tijdens Oerol stonden in alle kranten prachtige foto. Nu zijn die 70 schelpen aan een tournee door Zuid-Holland begonnen . De glazen reuzenschelpen spoelen aan om verhalen uit de zee te vertellen van meer dan 60 schrijvers, dichters en klankkunstenaars. Na diverse kustlocaties in Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de Zomersprookjes vanaf dindag 4 september aanstaande te bewonderen aan het strand van Domburg.

De schelpen spoelen op dinsdag 4 september aanstaande om 16.00 uur aan op het strand van Domburg waar zij feestelijk welkom worden geheten door burgemeester Rob van der Zwaag.

Zomersprookjes is daar tot en met vrijdag 7 september te zien. Vervolgens stranden de schelpen voor de laatste maal op het strand van Groede (gemeente Sluis) van 9 tot en met 12 september.

Aanleiding voor het project Zomersprookjes was de reis naar Noord-Afrika in het voorjaar van 2006 van initiatiefnemer Bruno Doedens. Terug in Nederland hield de vraag hem bezig hoe om te gaan met de s van hoge schelpen aan de kust. moderne verworvenheden van onze westerse maatschappij. Wat zou het mooi zijn als de oude wijze zee ons kon vertellen hoe om te gaan met een welvaartsmaatschappij waarin het geld regeert en de consumptiedrift alles bepalend is. Een wereld waarin we nauwelijks beseffen hoe goed we het hebben. Als de zee ons nu eens verhalen kon vertellen over de relativiteit van onze menselijke acties, de drijfveren voor geluk, de waarde van menselijke interacties, het belang van kunst en haar verbeeldingskracht, hoop en kwetsbaarheid.

Zo is het project Zomersprookjes ontstaan. De schelpen vertellen verhalen die een brede kijk op de wereld geven en passen bij de tijdloosheid én de wijsheid van de zee. Luchtige verhalen die vragen oproepen en tot de verbeelding spreken. Door de bredere kijk zijn de verhalen vanzelf maatschappij-beschouwend. Ze zijn geschreven door meer dan 60 bekende en minder bekende schrijvers, dichters en klankkunstenaars (zie de bijgevoegde lijst van deelnemers).

De organisatie van Zomersprookjes is in handen van SLEM (Stichting Landschapstheater en Meer). SLEM heeft de afgelopen jaren op Oerol de geslaagde landschapsprojecten Dansendwoud (2005) en Jaarringen (2006) gerealiseerd. SLEM opereert op het grensvlak van de dagelijkse werkelijkheid en houdt zich bezig met het scheppen van ruimte voor verbeelding, het activeren van verwondering voor het alledaagse en het achterlaten van sporen in het landschap. Landschapstheater gaat over hoe kunstvormen het landschap (blijvend) kunnen beïnvloeden, vervormen en van een (andere) betekenis kunnen voorzien.

De schelpen zijn dagelijks te beluisteren van 12.00 tot 18.00 uur (bij een mooie zonsondergang en goed weer mogelijk langer).

www.zomersprookjes.nl
www.slem.org


* Zomersprookjes_persbericht_28mei.pdf (688.59 KB)