Partij voor de Vrijheid (PVV)


dinsdag 04 september 2007
Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over mogelijk falen van politie om een moord te voorkomen:


1.)
Is het waar dat politieagenten te Kerkrade eind juli jl. van hun leidinggevenden geen toestemming kregen om een woning te betreden waarin een vrouw werd gegijzeld en gemarteld met dodelijke afloop (1) ?


2.)
Welke overwegingen hebben de leidinggevenden doen besluiten om niet in te grijpen door binnentreden van de woning? Hebben zij in hun overwegingen het feit betrokken dat de desbetreffende vrouw al eerder slachtoffer was geweest van zwaar huiselijk geweld jegens haar gepleegd door de bewoner van de woning?


3.)
Is het juist dat de leiding van het desbetreffend politiekorps deze zaak heeft beoordeeld als een "incident" waaraan niemand binnen het korps "schuld zou hebben"? Op grond van welke overwegingen is deze conclusie getrokken? Is dit ook het oordeel van de officier van Justitie?


4.)
Is er in deze zaak een rijksrechercheonderzoek ingesteld? Zo neen, waarom niet en ziet u aanleiding om alsnog een dergelijk onderzoek te gelasten? Wanneer mogen de resultaten van een dergelijk onderzoek worden verwacht?


5.)
Is deze zaak voor u aanleiding om maatregelen te treffen om te bevorderen dat de politie in dergelijke situaties wel doortastend optreedt om levens te redden?


6.)
Wanneer mogen wij uw beantwoording verwachten op vragen van het lid Brinkman en ondergetekende (ingezonden 6 juli 2007) over een soortgelijke zaak te Pernis?

(1) De Telegraaf, 4 september 2007