Mercis richt zich op preventie laaggeletterdheid

04/09/2007 10:58



Stichting Lezen & Schrijven



Persbericht

Den Haag, 4 september 2007

Mercis richt zich op preventie laaggeletterdheid

Mercis, de uitgeverij van de Nederlandse boeken van Dick Bruna gaat zich richten op de preventie van laaggeletterdheid en wordt donateur van Stichting Lezen & Schrijven. Mercis wordt betrokken bij het project Taalkracht voor consultatiebureaus. Dit informatiepakket maakt verpleegkundigen en jeugdartsen bewust van laaggeletterdheid bij ouders. Hiermee kunnen zij laaggeletterde ouders leren herkennen en hen doorverwijzen naar bijvoorbeeld het volwassenenonderwijs. Daarnaast is er in het pakket veel aandacht voor (voor)leesbevordering. Medewerkers in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) spelen een belangrijke rol in het herkennen en voorkomen van laaggeletterdheid.

Het pakket Taalkracht voor consultatiebureaus werd in 2006 op Wereldalfabetiseringsdag (8 september) verspreid onder alle consultatiebureaus in Nederland. Inmiddels gebruiken ruim 1.200 consultatiebureaus dit pakket actief. Vier maal per jaar ontvangen JGZ-medewerkers actuele aanvullingen voor het pakket. In november 2007 starten ook speciale regionale werkconferenties over de aanpak van laaggeletterdheid door JGZ-medewerkers. Tijdens deze regiotour worden praktische tips voor gesprekken met laaggeletterde ouders gegeven en staat het belang van voorlezen centraal.

Mercis zal zowel inhoudelijk als materieel bijdragen aan Taalkracht voor consultatiebureaus. Vanaf september 2007 ontvangen alle consultatiebureaus bij de aanvullingen praktische hulpmiddelen waaronder groeimeters en puzzels met de bekende afbeeldingen van Dick Bruna.

Marja Kerkhof, directeur Mercis bv, over deze samenwerking: "De boeken van Nijntje worden al jaren door veel ouders voorgelezen aan jonge kinderen. Het zijn vaak de eerste boeken waar kinderen mee in aanraking komen. Onze doelstelling om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met de boeken van Dick Bruna en daarbij ruimte te laten voor hun eigen verbeelding, sluit prachtig aan bij de doelstelling van Stichting Lezen & Schrijven."

Stichting Lezen & Schrijven heeft als doel geletterdheid op een innovatieve en doelgerichte wijze breed maatschappelijk te verankeren in de samenleving. De stichting wil laaggeletterdheid helpen voorkomen en verminderen door concrete projecten te initiëren en publieke en private organisaties bijeen te brengen.

Noot voor de redactie,