ABVAKABO FNV

Waar is het geld van de WMO gebleven?

Navraag leert ABVAKABO FNV dat de bij de aanbesteding van de WMO gehanteerde uurtarieven voor huishoudelijke hulp via de thuiszorg ver onder het uurtarief liggen voor schoonmaak van gemeentelijke voorzieningen. De overheveling van het deel Huishoudelijk Zorg van de AWBZ naar de WMO per 1 januari 2007 was niet bedoeld als bezuinigingsoperatie. Nu de gemeentes de indicatie verzorgen is er een opmerkelijke verschuiving te zien van het percentage huishoudelijke ondersteuning met zorg naar sec huishoudelijke ondersteuning. In geld uitgedrukt loopt het effect hiervan op naar meer dan 100 miljoen euro. Abvakabo FNV vraagt zich af wat er met dit geld gebeurt.

Thuiszorgorganisaties kunnen vanaf 1 januari 2007 inschrijven op aanbestedingen die gemeenten in het kader van de WMO in de markt zetten. In het kader van de WMO worden zowel huishoudelijke ondersteuning als huishoudelijke ondersteuning aangevuld met zorg aangeboden. Veel thuiszorgorganisaties hebben meegedongen tegen tarieven die ver onder het niveau van de cao liggen.

Gevolgen ongunstige aanbesteding

Wij weten niet waar het geld van de WMO aan is besteedd%, zegt Pim van Loon, landelijk bestuurder Thuiszorg voor de vakbond, We weten wel dat de medewerkers de gevolgen van de ongunstige aanbesteding voor hun kiezen krijgen. Voor hun diensten is een lager budget beschikbaar. Hierdoor krijgen zij de keuze tussen verder gaan als Alphahulp of ontslagd%.

Abvakabo FNV steunt deze thuiszorgmedewerkers in hun verzet tegen de door de werkgever opgedrongen Alphahulp-constructie. Thuiszorgorganisaties die voor de groep Verzorgende bij het UWV ontslag aanvragen, omdat zij minder budget hebben voor de zorg, moeten rekenen op verweer van Abvakabo FNV.

De vakbond zal zowel het UWV - in geval van ontslag van thuiszorgmedewerkers - als de belastingdienst verzoeken om onderzoek te doen naar de status van Alphahulp. Ook voorwaarden voor het afgeven van de ontslagvergunning worden geist. Denk hierbij aan de voorwaarde dat binnen zes maanden geen nieuw personeel wordt aangenomen.

Parlementaire enquête?

Een verdere nekslag voor de thuiszorginstellingen is de herindicering van de thuiszorg door de gemeentes. Hoe kan nog verwacht worden dat de kwaliteit van de zorg op peil blijft als gemeentes er minder geld voor over hebben dan voor de schoonmaak van hun panden. Het invoeren van een minimumtarief vindt van Loon daarom belangrijk. Hij vraagt zich verder af of de politiek wellicht een parlementaire enquête moet houden over de WMO. Abvakabo FNV wil dat het hele verhaal nu eens duidelijk boven water komt!