Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

Vorige week zijn we gestart met een nieuwe artikelenreeks over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. In deze artikelenreeks gaan we het vooral hebben over de kaderstellende discussienota. Vorige week hebben we het gehad over het doel en de wijze waarop de kaderstellende discussienota tot stand is gekomen. In dit artikel gaan we het hebben over het beleidskader.

Beleidskader

In het 2e hoofdstuk van de kaderstellende discussienota is het beleidskader uiteengezet. Hierin wordt het rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid voor het buitengebied op hoofdlijnen geschetst. Dit beleid fungeert als kader voor het opstellen van uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan.

Rijksbeleid

Voor het Rijksbeleid speelt de Nota Ruimte een belangrijke rol. Deze nota bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. Voor onze gemeente is deze nota voornamelijk van belang vanwege het Groene Woud. Dit nationaal landschap ligt voor een deel op ons grondgebied. Tevens liggen delen van de ecologische hoofdstructuur binnen onze gemeente. Het Groene Woud en de ecologische hoofdstructuur behoren tot het groene deel van de ruimtelijke hoofdstructuur.

Provinciaal en regionaal beleid

Voor het nieuwe bestemmingsplan zijn het Streekplan Brabant in Balans 2002, inclusief de herziening van 2004, het Uitwerkingsplan Zuidoost Brabant (UP)/Regionaal Structuurplan regio Eindhoven (RSP), het Reconstructieplan Beerze Reusel en de nota `Buitengebied in Ontwikkeling' van groot belang.

In het Streekplan heeft de provincie in hoofdlijnen haar beleid over de ruimtelijke ontwikkelingen in Brabant beschreven. Het Streekplan is het toetsingskader voor gemeentelijke bestemmingsplannen. In het Uitwerkingsplan Zuidoost Brabant (UP)/Regionaal Structuurplan regio Eindhoven (RSP) en de nota `Buitengebied in Ontwikkeling' zijn onderdelen van het Streekplan verder uitgewerkt.

Het belangrijkste onderdeel van het Reconstructieplan Beerze Reusel is de integrale zonering voor de intensieve veehouderij. Andere belangrijke doelen zijn het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland, het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor duurzame landbouw en het ontwikkelen van nieuwe economische dragers. Ook de verdere uitbouw van recreatie en toerisme en het behouden, versterken en verder ontwikkelen van de kernmerkende kwaliteiten en diversiteit van het landschap zijn van groot belang in dit Reconstructieplan..

Gemeentelijk beleid

Op gemeentelijk niveau zijn de StructuurvisiePlus, het landschapsbeleidsplan, de Integrale visie Toerisme en Recreatie, de gebiedsvisies voor de kernrandzones en de nota Handhaving een uitgangspunt voor het nieuwe bestemmingsplan.

In de StructuurvisiePlus heeft de gemeenteraad het ruimtelijk beleid op hoofdlijnen weergegeven. Dit wordt verder uitgewerkt in de verschillende bestemmingsplannen.

De Integrale visie Toerisme en Recreatie en de gebiedsvisies voor de kernrandzones zijn een gemeentelijke uitwerking van het Reconstructieplan Beerze Reusel en de provinciale nota `Buitengebied in Ontwikkeling'.

Raadsvergaderingen

Vanavond is er een opiniërende raadsvergadering. De gemeenteraad discussieert dan over het concept van de kaderstellende discussienota. Aan de hand van deze discussie brengt ze advies uit aan burgemeester en wethouders over de verschillende voorstellen die in de kaderstellende discussienota staan. Dit advies moet uitmonden in een voorstel van het college aan de gemeenteraad om de kaderstellende discussienota vast te stellen. Hierna kunnen we beginnen met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan.

Deze opiniërende raadsvergadering is openbaar. U bent van harte welkom om deze bij te wonen. De raadsvergadering vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 20.30 uur.

Vervolgens besluit de gemeenteraad op 25 september over de vaststelling van de discussienota. Ook deze vergadering is openbaar en u bent weer van harte welkom in het gemeentehuis.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Ook kunt u alle vorige artikelen teruglezen op onze website www.oirschot.nl.