Gemeente Oirschot

Burgers oordelen over de gemeente

Het gemeentebestuur heeft onderzocht hoe de inwoners oordelen over de gemeente. 1200 inwoners, 1000 bedrijven en instellingen en 400 bezoekers ontvingen daarvoor enkele maanden terug een vragenlijst. De resultaten vindt u op deze website.

Met dit onderzoek - de Staat van de Gemeente - kunnen wij nagaan wat onze inwoners van onze gemeente vinden. De vragen gingen onder andere over onze dienstverlening, de woonomgeving en de gemeentelijke regels. De Staat van de Gemeente is een landelijk onderzoek waar veel gemeenten aan meedoen, zodat we de cijfers ook kunnen vergelijken met andere gemeenten. Oirschot doet voor de eerste keer mee.

Hoe verliep het onderzoek?

Via een willekeurige steekproef hebben we 1200 inwoners gevraagd om de vragenlijst in te vullen; 401 inwoners vulden de lijst in. Daarnaast hebben 132 bezoekers van het gemeentehuis een vragenlijst ingevuld, evenals 160 bedrijven, organisaties en instellingen. We hebben ook feitelijke gegevens aangeleverd, bijvoorbeeld de begroting en jaarcijfers. Het onderzoeksbureau heeft de antwoorden geanalyseerd en de scores weergegeven in zes rapportcijfers.

Het resultaat

De resultaten van het onderzoek zijn als volgt:

Het oordeel is duidelijk. Burgemeester Ruud Severijns verwoordt zijn reactie als volgt: "Op zich springen we niet echt uit de band, maar onze gemiddelde score - een mager zesje - mag zeker niet onze ambitie zijn. Al ruim vóór dit onderzoek was Oirschot gestart met een cultuuromslag in het streven om een excellente gemeente te zijn! De Staat van de Gemeente is een gerichte wegwijzer op weg naar de bovenste regionen."

We nemen de cijfers serieus en gaan ermee aan de slag: welke acties moeten we ondernemen en wat doen we eerst. We werken al hard aan verbetering: elk team heeft een onderdeel van de dienstverlening aangewezen dat moet verbeteren. We gaan ook door met onze cultuuromslag en schenken hierin bijvoorbeeld aandacht aan klantvriendelijke en duidelijke communicatie en aan het creatief meedenken over oplossingen.

Dit onderzoek is een nulmeting; over twee jaar houden we dit onderzoek opnieuw en kijken we of de acties succes hebben gehad. Graag bedanken wij iedereen die aan het onderzoek meegedaan heeft.

In de krant (zie onder) staat een beknopte uitleg van de burgerrollen en een aantal voorbeelden van vragen die tot het rapportcijfer leiden. De krant gaat verder vooral in op de Staat van de Gemeente in het algemeen. U vindt hier ook een interview met de burgemeester en de gemeentesecretaris.

Ook kunt u het volledige rapport downloaden: De staat van de Gemeente (2007)

Als u vragen en / of opmerkingen heeft naar aanleiding van de Staat van de Gemeente kunt u contact opnemen met Wieteke Kokx (0499-583333 of w.kokx@oirschot.nl)


* Rapport Staat van de Gemeente 2007_def.pdf
* SvdG_Oirschot_definitief.pdf