Stichting Natuur en Milieu

Natuur en Milieu mist visie in Urgentie Programma Randstad

4 september 2007 - Het Urgentieprogramma Randstad (UPR) is opgesteld op voorstel van minister Eurlings (Verkeer en waterstaat) om op korte termijn een aantal urgente problemen aan te pakken. Het gaat hierbij om de bereikbaarheid en problemen op het gebied van wonen, werken en het leefklimaat.

Met het UPR wil het kabinet ervoor zorgen dat de Randstad een duurzame en concurrerende Europese topregio wordt. Bijvoorbeeld door in te zetten op snellere besluitvorming waarin sociale, culturele en ecologische behoeften van de huidige èn toekomstige bewoners van de Randstad zijn meegenomen.

Business as unusual
Natuur en Milieu constateert dat bij de projecten die in het UPR worden genoemd, de focus vooral ligt op infrastructuur en te weinig op openbaar vervoer. De keuze voor deze projecten is niet gemaakt op basis van een probleemanalyse en een verkeerskundige en ruimtelijke visie ontbreekt.

Via een brief aan de vaste Commissies voor V&W en VROM wil Natuur en Milieu een aantal belangrijke punten ter verbetering onder de aandacht brengen. Het is noodzakelijk om voor de problemen van de Randstad een business as unusual aanpak te formuleren.

Het vraagt een daadkrachtige analyse van - en visie op - de problemen van de Randstad om deze op te lossen. De voorgestelde aanpak met een groot aantal losse projecten is in de ogen van Natuur en Milieu onvoldoende. Door gebrek aan samenhang worden de problemen juist groter.

Daarnaast is het merendeel van de projecten gericht op uitbreiding van infrastructuur en gebouwd gebied, wat juist tot gevolg heeft dat het leefklimaat verslechtert. Dit in tegenstelling tot de ambitie van het UPR.

Alternatieven
Bovendien zorgt aanleg van extra infrastructuur voor extra mobiliteit en daarmee voor extra CO -uitstoot. Er zijn ook andere mogelijkheden om het dichtslibben van het wegennet op te lossen, zoals de in de brief genoemde projecten als beprijzen, binnenstedelijk bouwen en het Deltaplan OV. Deze projecten kunnen allemaal zorgen voor een sterke vermindering van de CO -uitstoot en horen ook thuis in het UPR.

Lees de volledige brief aan de Tweede Kamer (30 augstus 2007)

Publicatiedatum: 04-09-2007