CDA

04 september 2007 - Persbericht -

Europees Parlement wil 25 procent minder administratieve lasten

De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft zijn brede steun uitgesproken voor het actieplan van de Europese Commissie om de administratieve lasten van bestaande Europese regelgeving in de Europese Unie tot 2012 met 25 procent te verminderen.

Rapporteur Bert Doorn (CDA/EVP) is tevreden dat ook de door hem voorgestelde veranderingen werden ondersteund: 'Bij de berekening van de 25 procent reductie in 2012 moet rekening worden gehouden met de administratieve lasten die er als gevolg van nieuwe regelgeving zijn bijgekomen, zodat de 25 procent reductie een netto reductie is.' Het Parlement heeft verder op voorstel van Doorn gesteld geen voorstellen van de Europese Commissie meer in overweging te nemen indien deze niet worden vergezeld van een berekening van de administratieve lasten.

Betere regelgeving
Het actieplan van de Europese Commissie om de administratieve lasten van de Europese Unie te verminderen valt binnen het bredere 'betere regelgeving' raamwerk van de Europese Commissie. In nauwe samenwerking met bedrijven en NGO's zal de Europese Commissie regelgeving identificeren die veel kosten veroorzaakt en voorstellen doen voor vereenvoudiging. Deze vereenvoudigingvoorstellen kunnen variëren van het verminderen van het aantal controles, tot het beperken van bepaalde informatieverplichtingen voor bedrijven. De eerste voorstellen zijn reeds gepubliceerd. Bert Doorn: 'Het is nu zaak dat het Europees Parlement en de Raad deze voorstellen zo snel mogelijk aanneemt, zodat burgers en bedrijven ook op korte termijn de vruchten plukken van deze exercitie'. De Commissie beraamt het totaal aan administratieve lasten in de Europese Unie op 375 miljard euro! (3,5 procent van het gezamenlijke Europees BNP).