CDA

04 september 2007 - Persbericht -

Consument betaalt veel te veel voor spaarlampen

Het lijkt het er op dat de huidige importheffing van 66 procent op spaarlampen uit China nog een jaar van kracht blijft.

CDA-Europarlementariƫr Corien Wortmann (internationale handel) vindt dat hierdoor spaarlampen kunstmatig duur worden gehouden en heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie. Corien Wortmann: 'Veel van die lampen worden in China gemaakt. In juli pleitte Europees Commissaris Mandelson voor afschaffing van importheffing op spaarlampen uit China. Ruim een maand later lijkt hij onder druk van de Duitse industrie (OSRAM) te zwichten en stelt hij de afschaffing een jaar uit. Ik heb hem daarom schriftelijke vragen gesteld om dit uit te leggen.'

Importheffing
Begin 2007 stelde Eurocommissaris Mandelson de herziening van de antidumpingmaatregelen centraal en beloofde het EU handelsbeleid flink op te schop te nemen, maar nu het op daden aankomt, lijkt hij terug te schrikken.
Wortmann- Kool: 'De importheffing is een slecht signaal naar de Europese spaarlampenindustrie die hervormingen al heeft doorgevoerd. Daarbij vertraagt de importheffing op de spaarlampen uit China de overgang van de gloeilamp naar de veel energiezuiniger spaarlamp enorm.'
Spaarlampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen en zorgen voor veel minder CO2 uitstoot.
Wortmann: "De Europese spaarlampen industrie is al jaren op de hoogte van de plannen van de Commissie om de importheffing op spaarlampen op den duur af te schaffen. Zij hebben voldoende tijd gehad om hun productieproces te hervormen".

Duur
Afschaffing van de importheffing van spaarlampen verlaagt de kosten van de spaarlamp voor de consument flink. Wortmann-Kool: 'Het is niet uit te leggen dat de EU vraagt energie te besparen, maar tegelijkertijd de spaarlampen systematisch duurder maakt via importheffingen'. Ik heb Commissaris Mandelson gevraagd in de komende discussie met de Europese Raad en het Europees Parlement om zijn mening te herzien en alsnog tot snelle afschaffing van de importheffing over te gaan.