Gemeente Heemskerk


dinsdag, 04 september 2007

Zeer prettig wonen in Boven de Baandert

HEEMSKERK - Bewoners van Boven de Baandert zijn (zeer) tevreden over hun woonomgeving. Dat blijkt uit de resultaten van de onlangs gehouden enquête, waarin 98% van de ondervraagden aangeeft zeer prettig in hun buurt te wonen. Bewoners waarderen hun woonomgeving zelf met rapportcijfer 7,8.

Dat het prettig wonen is in Boven de Baandert mag ook blijken uit het feit dat bijna 70% van de bewoners er langer dan tien jaar woont, waarmee zij meer honkvast zijn dan de gemiddelde Nederlander. De resultaten van de enquête die in juni onder een steekproef van de bewoners van Boven de Baandert werd gehouden, vertellen echter ook waar bewoners minder tevreden over zijn. Zo werd achtereenvolgens vaak genoemd: vernieling aan abri's, hondenpoep, parkeeroverlast en hard rijden. Het is dan ook geen verrassing dat bewoners willen dat voor parkeeroverlast, hard rijden, jongerenoverlast en hondenpoep als eerste oplossingen komen.
Hoewel 84% van de geënquêteerden zich nooit onveilig voelt, laten bewoners weten zich het minst veilig te voelen op onverlichte plaatsen, en dan vooral bij plantsoenen en groenstroken zoals in De Maer en in De Die, achter De Velst en op plekken waar jongeren rondhangen. Met betrekking tot dat laatste werden vooral het Tolpad en de nieuwe speelplek aan de Verlengde Baandert genoemd.

Werkplaatsen: bewonerspanels
Over de sociale kwaliteit van de woonomgeving zijn bewoners minder te spreken: vier stellingen over hoe men in Boven de Baandert met elkaar omgaat, leveren samen het rapport cijfer 6,4 op. Dat neemt niet weg dat 82% laat weten dat men in Boven de Baandert prettig met elkaar omgaat.
Hoe mensen met elkaar omgaan, is belangrijk bij een gegeven dat 23% van de bewoners zegt zich af en toe of enigszins beperkt te voelen bij de zelfredzaamheid, en 2% voelt zich zelfs ernstig beperkt. Wat mensen op sociaal gebied voor elkaar kunnen betekenen zal daarom nadrukkelijk aan de orde komen bij het vervolg van het buurtonderzoek. Bewoners van Boven de Baandert worden binnenkort uitgenodigd om tijdens een serie werkplaatsen (bewonerspanels) mee te praten en denken over het verbeteren van de leefbaarheid in hun buurt.
Het volledige rapport met de resultaten van de enquête (leefbaarheidmonitor) is te vinden op de website van de gemeente bovendebaandert.heemskerk.nl onder het kopje 'nieuws en actualiteit'. De resultaten van de leefbaarheidmonitor geven samen met andere (statistische) gegevens een beeld van de leefbaarheid van Boven de Baandert.

---