Gemeente Bedum


Voorontwerp bestemmingsplan buitengebied klaar

04 september 2007
B. en w. van Bedum hebben het voorontwerp voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied klaar. Het plan moet het huidige bestemmingsplan, dat uit 1989 dateert, gaan vervangen. Het plan heeft betrekking op het hele gebied van de gemeente, met uitzondering van de kernen Bedum, Zuidwolde, Noordwolde en Onderdendam. Vorig jaar is een uitgebreide inspraakronde gehouden over het plan. Die ronde heeft (aantal) reacties opgeleverd. Op het voorontwerp dat er nu ligt kan eveneens worden gereageerd. Die mogelijkheid bestaat tot 17 oktober van dit jaar. U kunt dit voorontwerp ondermeer digitaal inzien.

Het nieuwe bestemmingsplan wordt aangepast aan de meest actuele inzichten: zo vindt afstemming plaats met het Provinciaal Omgevingsplan (POP) en met andere provinciale regelgeving. Verder is het de bedoeling dat de mogelijkheden voor het gebruik van percelen in het buitengebied worden verruimd. Vrijkomende boerderijen en andere agrarische gebouwen kunnen in beginsel van functie veranderen. Daarbij worden bijvoorbeeld woon, sociale, culturele, medische of educatieve bestemmingen mogelijk. Op percelen in het buitengebied worden de mogelijkheden om zorgfuncties, kleinschalige toeristische en recreatieve functies en lichte bedrijvigheid te combineren met agrarische functies verruimd. Nieuw is verder dat elk perceel in het buitengebied op detailbladen staat beschreven.

Het nieuwe bestemmingsplan voorziet verder in de bescherming van archeologisch waardevolle gebieden als Onderwierum, Menkeweer en Westerdijkshorn. Ook wordt ingespeeld op de Nota agrarische bedrijfsvergroting van de provincie Groningen. Het college van b. en w. krijgt de bevoegdheid om in bepaalde delen van het buitengebied zelfstandig te besluiten over vergroting van agrarische bouwpercelen.

Tegen het voorontwerp van het bestemmingsplan kunnen tot en met 17 oktober reacties worden ingediend bij b. en w. Het plan kan worden ingezien in het gemeentehuis. De vaststelling van het plan gebeurt door de gemeenteraad. Naar verwachting treedt het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied vanaf de tweede helft van 2008 in werking.