Gemeente Aalburg


Partnerschapsrelatie met Heves wordt beëindigd


Sinds 1993 heeft de gemeente Aalburg contacten onderhouden met de gemeente Heves in Hongarije. In het begin van de samenwerking zijn er op diverse fronten contacten gelegd en hebben er uitwisselingen plaatsgevonden.

Omdat de laatste jaren de contacten met Heves van alle kanten structureel zijn verminderd, heeft de gemeente Aalburg besloten de formele partnerschapsrelatie met Heves te beëindigen.

Burgemeester F. Buijserd heeft zijn collega uit Heves onlangs hiervan in kennis gesteld.

De inhoud van de brief luidt als volgt:

Geachte burgemeester,

De afgelopen tijd is er binnen onze gemeente nagedacht over de samenwerking tussen onze gemeenten.

In de beginjaren van de partnerschap waren de contacten vrij intensief. Daaruit zijn in de persoonlijke sfeer een aantal blijvende contacten
overgebleven.
'

Met uw voorganger heb ik een aantal plezierige en constructieve ambtelijke en bestuurlijke uitwisselingen georganiseerd.

Toch moeten wij vaststellen, dat de basis voor de samenwerking bijzonder smal is en feitelijk wordt gedragen door een zeer beperkt aantal mensen.

Uit de formele uitwisselingen zijn geen blijvende contacten, noch acties of samenwerkingsprojecten voortgevloeid.

Feit is dat de samenwerking niet breed leeft onder onze bevolking, ondanks de pogingen van de afgelopen jaren om vanuit landbouw, onderwijs en bedrijfsleven meer mensen erbij te betrekken.

Ook vanuit Hongarije ontvangen wij buiten het gemeentebestuur om geen signalen, die het begin zouden kunnen zijn van nieuwe tijdelijke of permanente samenwerkingsvormen van particulieren, bedrijven of maatschappelijke organisaties.

Uit dit alles moeten wij helaas constateren, dat de samenwerking slechts in het leven wordt gehouden in de vorm van ontmoetingen van burgemeesters, een beperkt aantal begeleidende ambtenaren en politici en een klein groepje betrokken burgers.

Wij menen dat dit onvoldoende perspectief biedt om het onderhouden van formele partnerschapsbanden te rechtvaardigen.

Wij delen u dan ook mede, dat wij langs deze weg de formele partnerschapsrelatie willen beëindigen.

Hetgeen niet wegneemt, dat de plezierige persoonlijke contacten tussen individuele burgers van Heves en individuele burgers van Aalburg zullen blijven.

.Mocht er bij een instelling, bedrijf of organisatie in uw gemeente, of de onze behoefte bestaan om een gemeenschappelijk project onder bijvoorbeeld Europese vlag op te zetten, dan zijn wij zeker bereid om als dit gewenst is en binnen onze mogelijkheden valt, dit soort initiatieven te

ondersteunen.

Mag ik u en de inwoners van Heves ondanks dit alles een succesvolle en gelukkige toekomst toewensen en daaraan de wens toevoegen, dat ons besluit geen invloed zal hebben op de goede bestaande en toekomstige persoonlijke contacten.

Met vriendelijke groet,

Frans Buijserd

Burgemeester van Aalburg

Nu de formele contacten met Heves zijn beëindigd zullen de op de gemeentegrens staande borden met verwijzing naar de samenwerking met Heves worden weggehaald.