Kwaliteitsinstituut dyslexie lanceert haar website

04/09/2007 16:36


Balans


www.kwaliteitsinstituutdyslexie.nl

Na jaren van onduidelijkheid is er overeenstemming wat kwalitatief goede zorg is voor kinderen met ernstige dyslexie. Dit is onder andere te danken aan het protocol 'dyslexie; diagnostiek en behandeling' (2006) welke door de universiteit van Maastricht is ontwikkeld. Op 30 juli 2007 heeft het CVZ, College voor Zorgverzekeringen, een positief advies aan minister Klink uitgebracht m.b.t. de opname van de zorg van dyslexie in het zorgpakket. Deze opname is essentieel aangezien een grote groep dyslectici niet behandeld wordt doordat kosten van de diagnostiek en behandeling te hoog zijn.

Om de kwaliteit van de zorg voor dyslexie te waarborgen is het Kwaliteitsinstituut Dyslexie opgericht. Het onafhankelijke instituut wordt veldbreed gedragen door o.a. dyslexie-instituten, patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen en wetenschappers.
Het Kwaliteitsinstituut Dyslexie zal zich gaan bezighouden met het monitoren van de diagnostiek en behandeling o.a door middel van een database. Deze database bevat ook de gegevens van de prestatie-indicatoren die zijn opgesteld door de stuurgroep van het instituut.
Tevens komt er een register van gekwalificeerde dyslexiebehandelaars en wordt er een klachtencommissie in het leven geroepen.
De oprichting van het Kwaliteitsinstituut Dyslexie is een eerste stap. Bij verdere ontwikkelingen zal aandacht besteed worden aan een goede afstemming tussen zorg en onderwijs. Het onderwijs verzorgt een belangrijke poortwachterfunctie voor de toegang tot zorg aangezien er extra begeleiding in het onderwijs moet hebben plaats gevonden voordat het kind in aanmerking komt voor de diagnostiek van dyslexie.

Voor meer informatie over het onafhankelijke Kwaliteitsinstituut Dyslexie kunt u de website bezoeken www.kwaliteitsinstituutdyslexie.nl. Tevens kunt u contact opnemen met Ids Terpstra, directeur van Balans (0620549028).