Gemeente Winschoten


30 km zone binnenstad Winschoten

De gemeente maakt bekend op 28 augustus 2007 een verkeersbesluit te hebben genomen waarin de binnenstad van Winschoten is aangewezen als 30 km. zone.

In 2005 is het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) vastgesteld.

In dit plan is afgesproken om alle woonwijken in Winschoten aan te wijzen als

30 km. zone. Het doel hiervan is de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te vergroten.

Vanaf 6 september 2007 ligt dit verkeersbesluit ter visie.

De binnenstad omvat het gebied tussen de Beertsterweg, Wilhelminasingel, Stationsweg, Steringa Kuiperweg, Burg. Mr. H.J. Engelkenslaan, St. Vitusholt, Nassaustraat en Mr. D.U. Stikkerlaan, alsmede het gebied tussen de Steringa Kuiperweg, Burg. Mr. H.J. Engelkenslaan, Sint Vitusholt en de spoorlijn. Voor alle duidelijkheid: op deze genoemde (hoofd)wegen blijft de maximum snelheid 50 km. / uur.

In een 30 km. zone geldt een maximum snelheid van 30 km. / uur. Ook gelden de wettelijk voorgeschreven voorrangsregels. Dat houdt in dat kruispunten gelijkwaardig zijn en dat daarom bestuurders ((automobilisten, (brom)fietsers)) van rechts voorrang hebben. Daarentegen heeft verkeer komende van rechts uit een uitrit geen voorrang.

Concreet betekent dit voor de binnenstad het volgende:
* Op alle wegen binnen het gebied waar nu nog maximaal 50 km. / uur mag worden gereden mag nog maar maximaal 30 km. / uur worden gereden;

* Op alle invalswegen van de 30 km. zone wordt met een poortconstructie aangegeven dat men een 30 km zone in-/uitrijdt. Deze poortconstructie omvat borden 30 km zone en dubbele witte markering;

* Binnen het gebied zijn nu nog 31 kruispunten aanwezig waar de voorrang met borden en haaientanden is geregeld. Op deze kruispunten worden deze voorrangstekens verwijderd.

Een groot deel van de wegen binnen het gebied is de afgelopen jaren al ingericht met 30 km. maatregelen. Op andere wegen is het denkbaar dat daar nog aanvullende maatregelen genomen worden. Daarom worden inwoners van Winschoten gevraagd suggesties in te dienen voor aanvullende 30 km. maatregelen.

Voor inwoners van de binnenstad en overig Winschoten alsmede Duitse weggebruikers verandert dus veel in de binnenstad op verkeersgebied. Om deze mensen te attenderen op deze nieuwe situatie worden A3-posters opgehangen bij publiekstrekkers, A5-flyers huis-aan-huis verspreid, A5-flyers in de Duitse taal verspreid en zullen in het Streekblad publicaties verschijnen.