VVD


4-9-2007

Europarlement voor afschaffing handbagageregels

Naar alle waarschijnlijkheid zal het Europees Parlement morgen een resolutie aannemen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen de restrictieve maatregelen voor (semi-) vloeistoffen in de handbagage af te schaffen.

Jeanine Hennis-Plasschaert heeft zich vanaf het allereerste moment fel tegen deze maatregel verzet en is blij dat het erop lijkt dat een meerderheid van het parlement haar morgen in dit verzet zal steunen.

Hennis-Plasschaert: " Geen gelegenheid heb ik onverlet gelaten om mijn onvrede kenbaar te maken. Schriftelijke vragen zijn gesteld, debatten werden gevoerd en hearings georganiseerd. Door verschillende experts is duidelijk aangegeven dat de maatregel volkomen zinloos is. Ik heb de Commissie keer op keer gevraagd of zij de regels daadwerkelijk als effectief beschouwt. Containers vol gels, tubes tandpasta, lipsticks, alcohol, flesjes water, lenzenvloeistof en lotions zijn inmiddels verzameld en vernietigd. Wat levert het ons op, anders dan duurbetaalde schijnveiligheid en een heleboel irritatie?"

"Natuurlijk, de dreiging van het terrorisme mag niet worden onderschat. Niets ontbreekt echter duidelijker in deze discussie dan een realistische benadering als het gaat om de - veronderstelde - effectiviteit. En dat heeft het parlement zich goed gerealiseerd! Regelgeving om de regelgeving is geen doel op zich."

NB: De kans is erg groot is dat een meerderheid voor de afschaffing van de maatregelen zal stemmen. Er bestaat echter de kleine mogelijkheid dat de Britse parlementsleden erin slagen hun collega´s te overtuigen tegen te stemmen. De Britten hebben namelijk de aanzet gegeven tot deze wetgeving.