Gemeente Barneveld


Rapport luchtkwaliteit 2006 vastgesteld

In het rapport wordt voor een aantal luchtverontreinigende stoffen op meerdere ongunstige locaties de situatie van het voorgaande jaar weergegeven. Volgens het Besluit luchtkwaliteit 2005 moeten de volgende stoffen onderzocht worden: stikstofdioxide, fijn stof, benzeen en koolmonoxide. Op enkele locaties worden de normen voor fijn stof en die voor stikstofdioxide overschreden.

De overschrijdingen van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen worden met name door het wegverkeer veroorzaakt en treden hoofdzakelijk op bij de Rijkswegen A1 en A30 en in mindere mate bij enkele gemeentelijke wegen zoals de Gasthuisstraat en Stationsweg. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het grootste gedeelte van de luchtverontreinigende stoffen niet in onze gemeente ontstaan maar komen aanwaaien. Dit worden de achtergrondconcentraties genoemd die niet door lokale maatregelen kunnen worden verlaagd.

Gemeente Barneveld zal komend jaar een plan van aanpak opstellen. Hierin wordt aangegeven welke maatregelen kunnen worden getroffen om in 2010 te voldoen aan de grenswaarden van het Besluit luchtkwaliteit 2005. Het plan met de voorstellen voor maatregelen wordt medio 2008 verwacht. Voorbeelden van lokale maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn: het verlagen van snelheden, het verminderen van autogebruik door het bevorderen van openbaar vervoer en fietsgebruik en het verminderen van stagnerend verkeer. Ook wordt momenteel in regionaal verband gewerkt aan oplossingen.
Mutatiedatum 04/09/2007