Gemeente Delfzijl

Persberichten nav collegebesluiten van 4 september 2007

Hier vindt u de persberichten van het college van dinsdag 4 september 2007.

Ontwikkelingsvisie Centrum, Maritiem Kwartier en Eemsmondgebouw en Milieunota

Over de afgelopen maand heeft het college een aantal besluiten genomen dat nauw met elkaar samenhangt en daarom tegelijk aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Deels ter vaststelling, deels ter kennisname en deels als onderlegger voor de discussie in de raad.

Sommige onderwerpen (de centrumvisie en de aankoop van het Eemsmondgebouw) zijn al begin mei aan de orde geweest. Over de centrumvisie wilde de raad destijds meer bedenktijd en het college heeft meer tijd genomen voor het Eemsmondgebouw.

Ontwikkelingsvisie Centrum Het hart bij de haven

Het college van B&W stellen de raad voor om de Ontwikkelingsvisie Centrum vast te stellen. De gemeente en de OMD hebben gezamenlijk de ontwikkelingsvisie opgesteld. Deze visie is gepresenteerd aan de raad, aan inwoners van Delfzijl en aan betrokken ondernemers. Hun reacties zijn opgenomen in de Nota van reacties.

De ontwikkelingsvisie is een beleidsvisie waarmee een koers uitgezet wordt voor verdere ontwikkeling van het centrum. Inzet is het verbeteren van de stedenbouwkundige kwaliteit van het centrum door het helder maken van de stedenbouwkundige structuur. Hierbij krijgen de twee beeldbepalende pleinen elk hun eigen identiteit en kwaliteit. Het Vennenplein als koopplein en het Molenbergplein als verblijfplein met sociaal-culturele functies en horeca. Een onderdeel is ook het maken van een masterplan voor de openbare ruimte, het versterken van de relatie tussenbinnenstad en het water. O.a. door de ontwikkeling van een zogenaamde ontspanningsstrook (leisurestrip).

Daarnaast is de bereikbaarheid en het zichtbaar maken van het centrum van belang. De verkeersstructuur krijgt een buiten- en binnenring met voldoende parkeermogelijkheden en een nieuw parkeerregiem, waarbij kort parkeren binnen de ring en lang parkeren zoveel mogelijk aan de buiten ring moet komen.

Visie Maritiem Kwartier:

Eemsmondgebouw en Zeevaartschool van belang voor ontwikkeling gebied

De locaties van het Eemsmondgebouw en de nieuwe Zeevaartschool in Delfzijl zijn van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het gebied. Dat staat te lezen in de visie voor het Maritiem Kwartier Delfzijl opgesteld door stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond in opdracht van de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl (OMD). In de visie wordt een analyse gegeven van het gebied maar ook wordt ingegaan op de uitdagingen en de kansen van het gebied.

Volgens de Zwarte Hond heeft de gemeente een geweldige kans om door de ontwikkeling van een visie op het gebied (met daarin het Eemsmondgebouw en de Zeevaartschool) het unieke maritieme karakter van Delfzijl te benadrukken. Het gaat er hierbij vooral om een gebied te realiseren dat op de langere termijn aantrekkelijk blijft. Volgens het document trekken het Eemsmondgebouw en de nieuwe Zeevaartschool mist zij als kwalitatief hoogwaardige gebouwen worden (her)ontwikkeld nieuwe activiteiten in het gebied aan en worden nieuwe initiatieven hierdoor gestimuleerd.

In het rapport wordt verder nog gemeld dat het gebied tal van mogelijkheden biedt om de relatie van Delfzijl en het water te versterken, waardoor Delfzijl zich beter kan onderscheiden van andere havenplaatsen. Daarmee sluit de visie op het Maritieme Kwartier aan bij de geuite wensen in de centrumvisie Hart bij de haven. De visie biedt een goede basis voor de verdere (stedenbouwkundige) uitwerking van het gebied.

Het college van B en W heeft ingestemd met de visie. De visie wordt ter kennisname aan de raad voorgelegd.

Milieunota Centrum > Farmsum vormt onderlegger voor Ontwikkelingsvisie Centrum

Omdat in de Ontwikkelingsvisie Centrum geen rekening is gehouden met milieuaspecten heeft de gemeente een aparte Milieunota laten opstellen. Deze nota wordt aan de raad ter bespreking en als onderlegger voor bovengenoemde visies aan geboden.

In de nota is nog niet voor alle milieuaspecten de eindsituatie in beeld gebracht, maar het geeft een aardig beeld waarmee rekening gehouden moet worden bij de ruimtelijke planning van het Centrum, het Maritiem Kwartier en Farmsum. Uitgangspunt is dat de leefkwaliteit (geluid, externe veiligheid, lucht- en waterkwaliteit) niet mag verslechteren de komende jaren.

In de nota komt duidelijk naar voren dat er nog een aantal vervolgonderzoeken en bestuurlijke besluiten nodig zijn. De belangrijkste zijn: de geluidzonering, externe veiligheid en natuurbescherming.

Nieuwe namen voor straten en brug Delfzijl

Het college van B en W heeft nieuwe namen voor een aantal straten en een brug in Delfzijl vastgesteld. In het kader van de revitalisatie van de industrieterreinen in de buurten Koveltemp en Oosterveld wordt een verbindingsweg aangelegd tussen deze gebieden. In deze weg wordt een brug gebouwd over het Afwateringskanaal. Deze brug gaat N.O.L.S.-brug heten. Deze naam is aangedragen door de heer L. Peihak uit Farmsum. N.O.L.S. staat voor de Noord Ooster Locaal Spoorweg Mij. Bij het naambord bij de brug komt een apart bordje waarop de betekenis vermeld staat. De nieuwe weg, die in het verlengde van de bestaande IJzerweg loopt krijgt ook de naam IJzerweg.

Straatnamen verdwijnen

In de Scheepvaartbuurt is het oorspronkelijke ontwerp van de hof tussen de Galjootlaan en de Loggerlaan gewijzigd. B en W hebben in juni 2006 de straatnaam De Wimpel vastgesteld voor het nog aan te leggen fietspad. Omdat het fietspad niet is aangelegd, wordt deze naam ingetrokken. Het college heeft in juni 2006 besloten om de straatnaam Iersestraat in te trekken zodra er niemand meer woont. Omdat dat nu het geval is wordt deze straatnaam opgeheven.

Bijdrage aan boekje over Amsterdamse School

Delfzijl draagt 2500 euro bij aan het project Versteende Welvaart. Een boekje over panden die gebouwd zijn in de architectuur van de Amsterdamse School in zeven gemeenten op het Hoge Land. In het boekje wordt een wandelroute en een autoroute opgenomen langs panden die in deze stijl zijn gebouwd. Deze routes voeren onder andere door Delfzijl. Het college is van mening dat het boekje vanuit toeristisch en recreatief, maar ook economisch perspectief van belang is voor Delfzijl.