Gemeente Valkenswaard

Voorstel reconstructie Europalaan in commissie en raad

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft een nieuw commissie- en raadsvoorstel over de reconstructie van de Europalaan aangeboden aan de gemeenteraad voor behandeling in de maand september.
In maart 2007 gaf de gemeenteraad te kennen nog geen krediet beschikbaar te willen stellen voor de reconstructie van de Europalaan. Diverse raadsfracties wilden nadere informatie over de samenhang met andere belangrijke verkeersprojecten. Intussen is het nodige gebeurd en nu heeft het college deze samenhang duidelijk gemaakt in een commissie- en raadsvoorstel. Hieronder volgt een overzicht van de ontwikkelingen sinds dit voorjaar.

Overleg over overdracht rijksweg N69
Op 21 juni jongstleden vond er overleg plaats met minister C. Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Hierbij heeft de minister aangegeven dat hij de rijksweg N69 (Eindhovenseweg) wil overdragen aan de provincie en dat de provincie bereid is de rijksweg over te nemen om daarmee alternatieven mogelijk te maken. Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Brabant, mevrouw H. Maij-Weggen, heeft op 26 juni schriftelijk aan de minister laten weten op korte termijn over de overdracht van de weg te willen praten. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft het college een nieuw voorstel opgesteld voor de gemeenteraad. Hierin stelt het college voor de reconstructie van de Europalaan in fasen uit te voeren.

Inhoud commissie- en raadsvoorstel
Een korte omschrijving:

* Fase 1 (eerste kwartaal 2008): Het aanpassen van de weggedeelten waarvoor geen procedures hoeven worden te doorlopen. Het gaat om het gedeelte ten zuiden van de kruising met de Eindhovenseweg tot aan de Leenderweg. Hier komt onder meer stil asfalt binnen het bestaande wegprofiel en een verkeerslichteninstallatie ter hoogte van de Bosstraat. Dit maakt het oversteken voor met name fietsers en voetgangers veiliger.

* Fase 2 (eerste kwartaal 2009): Het gedeelte waarvoor een artikel 19 procedure WRO (Wet Ruimtelijke Ordening) moet worden doorlopen. Het gaat onder meer om het aanbrengen van stil asfalt en een verlegging van de wegas in het gedeelte van de Leenderweg tot de kruising met de Bakkerstraat-Wolbergstraat. Ook komt er stil asfalt vanaf de kruising met de Bakkerstraat-Wolbergstraat tot de Zuidelijke Randweg en De Vest. Ten slotte wordt een rotonde aangelegd op de kruising Europalaan-Bakkerstraat-Wolbergstraat.
* Fase 3 (medio 2009): Het aanpassen van de 'kop' en de 'staart' van de Europalaan. Het gaat hierbij om de kruising Eindhovenseweg/Europalaan en kruising Europalaan/Zuidelijke randweg en De Vest. De besluitvorming over deze laatste fase wordt gekoppeld aan de besluitvorming rond de Lage Heideweg. Het streven blijft om de aanleg van de Lage Heideweg ook op dat moment te hebben gerealiseerd, omdat dan direct een vrachtwagenverbod mogelijk wordt op de N69 tussen Aalst en de Zuidelijke randweg in Valkenswaard.

Beoogd resultaat van dit alles is een alternatieve doorgaande route door het centrum van Valkenswaard die in plaats komt van de huidige route via Eindhovenseweg, Markt en Luikerweg. Deze nieuwe route moet voldoen aan de geluidwetgeving en moet zo snel mogelijk vrij zijn van vrachtverkeer. Uiteindelijk moet de doorgaande weg ook voor personenauto's onaantrekkelijk worden door de aanleg van een nieuwe N69. Gezien de eerdergenoemde reactie van de minister is de aanleg van die nieuwe N69 een stuk dichterbij gekomen.

Procedure hogere geluidswaarden
Het nieuwe voorstel heeft onder meer gevolgen voor de procedure rond de ontheffing voor het verkeerslawaai (als bedoeld in artikel 100a van de Wet geluidhinder). Na overleg met de provincie heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de oorspronkelijke aanvraag bij Gedeputeerde Staten in te trekken. Reden is dat deze ontheffing pas nodig is voor de derde fase van het project, dus op zijn vroegst in 2009. Voorafgaand aan deze fase wordt dan een nieuw verzoek ontheffing verkeerslawaai ingediend. Daarbij zal de gemeente dan uitgaan van de feiten en cijfers die op dat moment gelden. Overigens is voor deze nieuwe procedure niet de provincie het bevoegd gezag, maar de gemeente (sinds januari 2007).

Voor degenen die een zienswijze hadden ingediend tegen het verzoek om ontheffing voor het verkeerslawaai, betekent dit dat de door hen ingediende zienswijze niet langer van toepassing is. Op het moment dat de nieuwe procedure start krijgen zij opnieuw de gelegenheid om hun zienswijze in te dienen. De gemeente heeft de belanghebbenden hiervan per brief op de hoogte gesteld.

Behandeling commissievoorstel op 13 september aanstaande De aangepaste plannen voor de reconstructie van de Europalaan komen op donderdag 13 september aan de orde in de openbare vergadering van raadscommissie en naar verwachting op 27 september in de gemeenteraad. Aanvang van beide vergaderingen is 20.00 uur. Bij een commissievergadering bestaat spreekrecht. Als belanghebbende kunt u voorafgaand aan de vergadering nog iets zeggen over een onderwerp dat op de agenda staat. Wilt u gebruik maken van het spreekrecht, dan kunt u dat vóór de vergadering schriftelijk of mondeling doorgeven aan raadsgriffier, de heer mr. C. Dorsman. Hij is in het gemeentehuis bereikbaar via telefoon 040-2083407.

Voorstel op website en bij balie
Zoals gebruikelijk zijn de vergaderstukken openbaar. Belangstellenden kunnen het commissie- en raadsvoorstel vanaf maandag 3 september inzien op onze website (kies links op openingspagina knop 'dossiers' en daarna optie 'Europalaan'). Er zijn vanaf genoemde datum ook exemplaren beschikbaar bij de balie van het gemeentehuis.

Actief communicatietraject
Circa 600 omwonenden/belanghebbenden nabij de Europalaan ontvingen eerder al bericht over de ontwikkelingen rondom de reconstructie van deze weg. Ze hebben ook nu weer een brief van de gemeente ontvangen over de behandeling van het commissie- en raadsvoorstel tot reconstructie van de Europalaan. Ook een aantal belangenorganisaties (o.a. ondernemersverenigingen en bouwers/projectontwikkelaars met projecten in directe omgeving van Europalaan) wordt hierover per brief geïnformeerd.

Vanaf het moment dat de raad een besluit heeft genomen over de Europalaan tot aan de feitelijke reconstructie van de weg, zal de gemeente een actief en uitgebreid communicatietraject inzetten. Dat zal onder meer gebeuren door middel van speciale nieuwsbrieven voor omwonenden en belangenorganisaties, informatiebijeenkomsten en door publicaties op gemeentepagina en website.

Met vragen over de reconstructie van de Europalaan kunt u terecht bij de heer M. van den Boomen van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040-2083636.

download document: Voorstel reconstructie Europalaan in commissie en raad | grootte: 7,12 kb