Gemeente Hengelo

Eerste bijeenkomst Pact MVO Hengelo

Op 4 september 2007 is bij Campus Business Center de eerste bijeenkomst van het Pact MVO Hengelo gehouden. De bijeenkomst werd goed bezocht, circa 40 deelnemers waren aanwezig. Het Pact, momenteel 42 deelnemers en groeiend, richt zich op het bevorderen van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De pactdeelnemers komen gemiddeld 5 á 6 keer per jaar samen. Daarbij treedt steeds een ander lid van het pact als gastheer op.

In een ontspannen bijeenkomst heette gastheer Marnix Morsink namens Campus Business Center iedereen welkom. Hij zette de toon met een presentatie over Campus Business Center. Uiteraard werd de link naar het maatschappelijk verantwoord ondernemen nadrukkelijk gelegd in de presentatie. Het bedrijf biedt jonge organisaties bedrijfsruimte vanuit een bedrijfsverzamelgebouw. Aanvullende faciliteiten ondersteunen verder het succesvol ondernemen.

Afspraak tussen Pactdeelnemers

Na deze presentatie verzorgde Martin Penninga, projectleider Sociale Economie van de gemeente Hengelo, een terugkoppeling van de rondetafelgesprekken. Voor de zomer werden deze gesprekken gehouden met de deelnemers van het Pact MVO Hengelo. Belangrijkste afspraak tussen de pactdeelnemers is dat deelname vrijwillig is maar zeker niet vrijblijvend. Pactdeelnemers hebben afgesproken in principe altijd positief te reageren op een hulpvraag van een medepactdeelnemer ten aanzien van een MVO-project. Nee zeggen mag niet. Je bent in ieder geval bereid tot meedenken! Uitgangspunt is: Er komt een oplossing!

Verder hebben pactdeelnemers aangegeven vooral elkaar te willen leren kennen, zodat combinaties en initiatieven tot stand kunnen komen. Het informeel samenzijn is een belangrijk onderdeel van de pactbijeenkomsten. Dus ruimte voor gesprek met elkaar.

Vanuit het pact wordt een vruchtbare samenwerking aangegaan met het nieuwe initiatief in Hengelo: de Slinger. Tijdens de bijeenkomsten van het pact is er ook steeds aandacht voor de Slinger.

Communicatieplatform in gebruik genomen

Ter ondersteuning van het pact is een communicatieplatform gebouwd. Via dit platform kan informatie gedeeld, initiatieven bekendgemaakt en samenwerking gezocht worden. Pactdeelnemers kunnen op dit platform berichten plaatsen. Iedereen met belangstelling voor MVO kan deze berichtenstroom volgen via een e-mail-service. Het platform is te bereiken via www.pactmvohengelo.nl. Aanmelden voor de berichtenservice kan door naam en e-mail achter te laten onder de button Direct op de hoogte zijn?. Iedereen is uitgenodigd de ontwikkelingen binnen het pact actief te volgen!

Wethouder Otten heeft tijdens de bijeenkomst van 4 september het communicatieplatform officieel in gebruik genomen door een bericht te plaatsen. Hij toonde zich enthousiast over het pact en het platform. Ook was hij blij met het grote aantal organisaties dat zich, in de relatief korte tijd sinds de start van het pact, heeft aangesloten bij het pact. Hij gaf verder aan dat hij zich gaat inspannen om het pact actief uit te dragen. Uiteraard zegde hij namens de gemeente (als lid van het pact) MVO binnen de gemeente toe te passen. Bijvoorbeeld door het bieden van extra stages.

Na het officiële gedeelte werden de aanwezigen uitgenodigd voor het informele deel van de bijeenkomst door Hans Hammink, directeur van Campus Business Center. In het Grand Café gingen ze met elkaar in gesprek onder het genot van een hapje en een drankje.

We kijken terug op een goede bijeenkomst en werken aan verdere uitbouw van het pact. Uiteindelijk mogen we onszelf afrekenen op de effecten die we hebben bereikt met de verschillende initiatieven en projecten die door de pactdeelnemers geïnitieerd en ondersteund worden.