Gemeente Appingedam

Versteende Welvaart

Verspreid over de provincie Groningen bevinden zich onverwachte juweeltjes van panden die gebouwd zijn in de zogenaamde Amsterdamse School-stijl. Al deze panden uit de jaren '20 en '30 van de twintigste eeuw geven blijk van stijlbewuste Groninger opdrachtgevers, architecten en aannemers. Buiten de stad Amsterdam heeft deze bouwstijl nergens zo'n grote navolging gekend als in de stad en de provincie Groningen.

Het project Versteende Welvaart is ontstaan in een werkgroep in de gemeente Appingedam ter bevordering van het cultuurtoerisme. Het afgelopen jaar is een rijk geïllustreerd routeboek ontwikkeld, dat ruim tachtig kenmerkende panden behandelt, in zeven gemeenten op het Hoogeland: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, de Marne en Winsum. De mooiste panden zijn door middel van wandel- of fietsroutes te bewonderen. Daarnaast biedt het boek achtergrondinformatie over de architecten, hun kenmerkende stijl, hun contacten en netwerken, de nationale ontwikkeling van de bouwstijl en heel veel foto's.

Vanaf de feestelijke presentatie van het boek op 7 september 2007 is het boek bij de meeste boekhandels en VVV-kantoren in de provincie Groningen te verkrijgen.

Gewijzigd op: 06-09-2007