Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

3 september 2007

Landschapsinrichting stuurt overstroming

Computersimulatie voorspelt verloop overstroming

Bij een dijkdoorbraak hebben verhoogde landschapselementen zoals wegen, taluds, viaducten en oude dijkrestanten een groot effect op het verloop en de omvang van de overstroming. De landschapsinrichting stuurt het water een bepaalde kant op. Dit blijkt uit overstromingssimulaties die geowetenschapper Dinand Alkema gemaakt heeft voor drie gebieden in Europa. Alkema promoveert op 7 september aan de Universiteit Utrecht.

Met een tweedimensionaal hydraulisch model heeft Alkema overstromingssimulaties uitgevoerd in Nederland (Land van Maas en Waal), Duitsland (Oder bij Frankfurt a/d Oder) en Italië (Adige bij Trento). Deze simulaties berekenen de stroming van water door een complex landschap op basis van de natuurkundige stromingsvergelijkingen. Het model laat zien dat de landschapsinrichting invloed heeft op de waterdieptes, stroomsnelheden, de snelheid waarmee een gebied onderloopt en de duur van de overstroming.

Simulaties zijn onmisbaar

Om een goed beeld te krijgen van de gevolgen van een overstroming in gebieden met een complexe ruimtelijke ordening, zijn volgens Alkema overstromingssimulaties onmisbaar. Een simulatie die het gedrag van een eventuele overstroming in kaart brengt, biedt tevens ondersteuning bij het plannen en ontwerpen van grootschalige landschappelijke ingrepen in overstromingsgevoelige gebieden. Op deze manier is het mogelijk om met de inrichting van het landschap de gevolgen van een dijkdoorbraak te verkleinen.

Grote gevolgen

Recente voorbeelden uit New Orleans (2005) en Duitsland (1997) laten zien hoe enorm de gevolgen van een overstroming kunnen zijn, niet alleen omdat er veel slachtoffers kunnen vallen en het gebied gedurende langere tijd niet meer functioneert, maar ook vanwege de directe waterschade en de hoge schoonmaakkosten. Met het inzichtelijk maken van deze directe en indirecte gevolgen van een overstroming heeft Alkema een essentiële vervolgstap op de simulaties gezet.

Promotie

Dinand Alkema (Fysische Geografie) promoveert op 7 september 2007 om 10.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: Simulating floods - on the application of a 2D-hydraulic model for flood hazard and risk assessment.

Meer informatie
Peter van der Wilt, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.