Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 7 september

Fryslân, 07-09-2007 o Politieberichten van donderdag 6 september 07.00 uur t/m vrijdag 7 september 07.00 uur

Sneek: auto gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto in de nacht van woensdag op donderdag. Het betreft een rode VW Golf met het kenteken JV-VS-10. De auto stond geparkeerd voor een woning aan de Jachthavenstraat. De 65-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Gorredijk: politie houdt twee winkeldievegges aan
De politie heeft woensdagmiddag een 20-jarige inwoonster van Heerenveen en een 29-jarige inwoonster van Steenwijk aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het duo had uit een winkel aan de Brouwerswal een aantal pannen, pannenlappen en broodrooster gestolen. Het personeel ontdekte de diefstal en ging achter de twee aan. Voor het politiebureau werden de twee verdachten achterhaald. Hier ontstond een woordenwisseling, waarbij een personeelslid van de winkel werd geslagen door één van de verdachten. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: verkeerscontrole
De politie heeft woensdagochtend een half uur gecontroleerd in de Kruizebroederstraat. Naar aanleiding van klachten heeft de politie hier toezicht gehouden in verband met het negeren van het eenrichtingsverkeer. In totaal zijn drie auto's bekeurd op kenteken. Een aantal bestuurders bedacht zich toen ze de politie zag en ging alsnog vanaf de Muntstraat rechtdoor de Kleine Kerkstraat in. Momenteel is de Prins Hendrikkade deels afgesloten en probeert men via voornoemde sluipweg hun weg te vervolgen.

Grou: mobiele hennepkwekerij opgerold
De politie heeft donderdagmiddag een mobiele hennepkwekerij opgerold. Naar aanleiding van het politieonderzoek werden in een pand aan De Muldyk een vrachtwagen en aanhangwagen aangetroffen. In deze combinatie bevond zich een in werking zijnde hennepkwekerij. Er zijn circa 300 hennepplanten gevonden en vernietigd. Omdat de stroom op illegale wijze werd afgetapt zal het energiebedrijf aangifte doen van diefstal van stroom. Er werd niemand in het bedrijfspand aangetroffen. De politie doet nog verder in onderzoek naar de feitelijke gebruiker van het pand, een aanhouding wordt niet uitgesloten.

Earnewald: eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Feantersdyk. Een 29-jarige automobiliste uit Bussum kwam vanuit de richting Earnewald en ging in de richting van Garyp. Op enig moment raakte de auto met de rechtervoorwielen in de berm, botste tegen een lantaarnpaal en kwam in de berm terecht. De vrouw liep een snijwond in de pols op en is per ambulance vervoerd naar de dokterswacht in Drachten.

Engelum: keuken in brand
Vermoedelijk een pan met vet op een elektrisch kooktoestel heeft een brand veroorzaakt in een woning aan de Folkert Klazingastrjitte. De keuken was uitgebrand, de rest van het huis stond vol rook. Mensen die de brand hebben ontdekt hebben via 112 de brandweer en politie ingeschakeld. Er vielen geen slachtoffers. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Heerenveen: aanhouding voor baldadigheid
De politie heeft in de Sieversstraat een 16-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De politie sprak hier een groep jongeren aan op het feit dat ze hun fietsen parkeerden vrijwel voor de ingang van het winkelcentrum. Hierbij viel een al daar geparkeerde fiets om, waarna de 16-jarige het nodig vond om over deze fiets te lopen. De jongen kreeg proces-verbaal voor baldadigheid. Ook kreeg hij een bekeuring omdat hij zich niet kon legitimeren.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
De politie heeft donderdagavond in de Victoriestraat een 52-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man had met een mes een 29-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn schouder gestoken. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar bleken de verwondingen mee te vallen. Er waren geen vitale delen geraakt. Van de verdachte is een mes in beslag genomen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek, waarschijnlijk ligt een huurconflict aan de basis van de steekpartij.

Sneek: aanhouding verdachte
De politie heeft donderdagavond een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man bedreigde een 46-jarige inwoner van Sneek bij een horecagelegenheid aan de Marktstraat. De verdachte had een lokaalverbod en was het hier niet mee eens. De verdachte kwam, vooral verbaal, zeer bedreigend over en is door de politie aangehouden voor huisvredebreuk en bedreiging. De verdachte is overgebracht naar het bureau in Drachten en daar ingesloten.

Finkum: diverse snelheidscontroles op de Bredyk
De politie heeft woensdagochtend tussen 05.30 en 06.30 uur op snelheid gecontroleerd op de Bredyk. Vijf automobilisten reden te snel, respectievelijk 105, 106, 107, 114 en 126 km per uur. Ook donderdagochtend is gecontroleerd, snelheden werden gemeten van 106, 109, 112, 113 en 114. Ook is gecontroleerd in de nacht van donderdag 23.00 uur op vrijdag 01.0 uur. Hier reden vier bestuurders te snel. Van een 23-jarige automobilist uit Stiens werd het rijbewijs ingevorderd. Er werd een snelheid geconstateerd van 134 km per uur, 54 km per uur te snel.

Wjelsryp: brand in woning
De technische recherche onderzoekt wat de aanleiding is van een brand in een woning aan de Greate Buorren. De brand brak in de vroege ochtend uit. De eigenaren werden gewaarschuwd door rookmelders. De vrouw is uit voorzorg rook ingeademd - overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer kon voorkomen dat de brand zou overslaan naar een naastgelegen woning.