Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

7 september 2007

Drie topchefs lanceren nieuw West-Vlaams streekmenu

VLAANDEREN LEKKER LAND

OOK VOOR WEST-VLAANDEREN

NIEUW TOERISTISCH TOPTHEMA

Met een nieuw streekmenu is het Brugse Concertgebouw Vlaanderen Lekker Land in West-Vlaanderen voorgesteld. In het najaar van 2007 en in 2008 presenteren de Provincie, Westtoer en de Horecafederatie een hele reeks nieuwe initiatieven om de West-Vlaamse gastronomie in de kijker te plaatsen. Opmerkelijk dit najaar is het evenement Vlaanderen trakteert op 30 september in Poperinge.

Vlaanderen Lekker Land , een initiatief van Geert Bourgeois (Vlaams minister voor Toerisme), is het overkoepelend basisthema voor 2007-2009 van de toeristische sector en de horeca in Vlaanderen.

Nieuw streekmenu

Voor de lancering van Vlaanderen Lekker Land in West-Vlaanderen hebben drie West-Vlaamse topchefs in gezamenlijk overleg een nieuw West-Vlaams streekmenu gerealiseerd en gepresenteerd. Op www.westtoer.be/tafelen vind je het voorgerecht, hoofdgerecht en dessert van Jan Deceuninck (Savarin Roeselare), Stefaan Couttenye ( t Hommelhof Watou) en Patrick Devos (Brugge).

Vlaanderen trakteert

Om iedereen te laten kennis maken met Vlaanderen Lekker Land wordt dit najaar in West-Vlaanderen al een hele reeks evenementen georganiseerd. Eén van de meest opmerkelijke evenementen is Vlaanderen trakteert . Op zondag 30 september a.s. is Poperinge, bakermat van de hop, dé trekpleister om te genieten van de West-Vlaamse bieren. Vanuit het thema LEKKER BELEVEN presenteren 12 etablissementen rond de Grote Markt (van 16 tot 19 uur) niet minder dan 12 West-Vlaamse streekbieren die men GRATIS kan proeven (www.poperinge.be).

Later dit najaar worden nog meer evenementen georganiseerd in het kader van Vlaanderen Lekker Land.

Lekker weg aan zee: om te genieten van en aan de Vlaamse Kust hebben ook de nazomer en het najaar bijzondere troeven. Om uit te waaien aan zee bijvoorbeeld. Of om te tafelen met zicht op zee. Dit najaar presenteren 37 hotels een reeks unieke verblijfsarrangementen. De hotels bieden voordelige formules aan volgens hun sterrenkwalificatie: 22 euro (1 ster), 28 euro (2 sterren), 33 euro (3 sterren), 44 euro (4 sterren). Alle deelnemende hotels staan vermeld op www.dekust.org.

O2 Oostende: Oostende biedt een combinatie van wellness lekker én gezond tafelen en een verblijf in de Stad aan Zee, met keuze uit een vier- of driesterrenhotel. De opening van O2 Oostende vindt plaats op zaterdag 15 september op de Albert I-Promenade onder de Koninklijke Gaanderijen. O2 Oostende vindt plaats van 14 september tot 30 november (uitgezonderd van 26/10 tot 04/11). Een overzicht van de deelnemers staan vermeld www.toerisme-oostende.be.

Gastronomisch Landbouwweekend: in Middelkerke staat de natuur en het agrarische leven centraal tijdens het Gastronomisch Landbouwweekend op 15 en 16 september a.s. Bezoekers ontdekken het leven op de boerderij. Uiteraard zijn er proevertjes en feestelijke evenementen in het Casino, op de zeedijk en op het strand. Restaurants in Middelkerke en Westende presenteren gastronomische streekmenu s. Meer info op www.middelkerke.be.

Bierfestival: een primeur voor Brugge. Op 15 en 16 september organiseert Brugge voor de eerste keer een Bierfestival. Brouwerijen stellen bekende en minder bekende biersoorten uit Vlaanderen in de kijker. Voor fijnproevers zijn er degustatiebieren. Het evenement vindt plaats in de historische stadshallen in samenwerking met de Brugse autonome bierproevers. Meer info op www.brugge.be.

Pekkersgastronomie: Izegem eert de bijnaam van zijn inwoners, de Pekkers. De naam is een restant uit de borstelindustrie. Pekken betekent in het West-Vlaams ook gezellig uitgaan en blijven hangen . Izegem is een stad van levensgenieters en telt lekkernijen zoals pekkersbrood, pekkerskoek, pekkersjenever, pekkerworst. Met de Pekkersgastronomie presenteren restaurants een menu met pekkersproducten. Vanaf 13 september tot 30 oktober. Meer info op www.pekkersgastronomie.be.

De Vlaamse Primitieven: Brugge besteedt vanaf dit najaar aandacht aan de Vlaamse Primitieven, in het kader van Hartje Winter Brugge . Met Vlaamse Primitieven: een terugblik op de toekomst van de smaak worden grote namen en tafelen met elkaar verbonden. Brugse restaurants presenteren Middeleeuwse gerechten. In Brugse musea zijn de schatten van de Vlaamse Primitieven te bewonderen. Voordelige logiesarrangementen plaatsen Brugge in de kijker als een bestemming voor een korte vakantie. Meer info op www.brugge.be.

Champagne Weekend: tijdens het Champagne Weekend in Middelkerke van 9 tot 11 november presenteren een reeks Franse champagneboeren hun nieuwste parels. Er zijn degustaties en restaurants bieden champagnemenu s aan. Interessante logiesarrangementen maken van Middelkerke een interessante bestemming voor een weekendje weg. Meer info op www.middelkerke.be.

Vijf thema s

Tafelen blijft meer dan ooit een belevenis, zeker in West-Vlaanderen. Vanuit dit gegeven zijn voor 2008 vijf originele thema s geselecteerd.

LEKKER TERROIR besteedt aandacht aan de streekproducten. Een eerste invalshoek hierbij is menu terroir . Aan West-Vlaamse restaurants wordt gevraagd om een menu te realiseren met producten uit West-Vlaanderen. Menu terroir wordt de herkenbare overkoepelde naam. Vanuit de invalshoek met streekproducten besteedt Vlaanderen Lekker Land in West-Vlaanderen ook aandacht voor gastronomie voor jongeren van 20 tot 30 jaar. Doel is dat restaurants op donderdagavond een jong en voordelig menu terroir presenteren.

Met LEKKER ACTIEF wordt tafelen gecombineerd met recreatie. In 2008 ligt de klemtoon op wandelen . In 2009 wordt gekozen voor fietsen . Het thema lekker actief zal voor een dynamiek zorgen in horecazaken langs of vlakbij provinciale wandelroutes, wandelnetwerken, fietsroutes en fietsnetwerken.

LEKKER BELEVEN is het derde thema en staat synoniem voor de tientallen gastronomische West-Vlaamse evenementen waar eten en drinken centraal staan. Zowel kleine als grote evenementen worden vanuit dit thema gecommuniceerd naar een brede doelgroep.

Het vierde thema is LEVEN IN DE BROUWERIJ. Hier staan de West-Vlaamse brouwerijen centraal

LEKKER WEG is de rode draad door alle andere thema s. Vanuit deze invalshoek kan men lekker tafelen in West-Vlaanderen combineren met een korte vakantie.

In de Westhoek, het Brugse Ommeland, de Leiestreek en langs de Kust worden speciale arrangementen uitgewerkt. Het aanbod situeert zich vooral in het voorjaar en het najaar.

Vlaanderen Lekker Land

Vlaanderen Lekker Land is een uniek initiatief: in samenwerking met Toerisme Vlaanderen werken alle toeristische federaties in de vijf Vlaamse provincies samen met de Federatie Horeca Vlaanderen. De vzw Tafelen in Vlaanderen coördineert alle acties. Vanaf dit najaar tot en met 2009 worden in alle provincies tientallen evenementen georganiseerd.

Alle info: www.vlaanderenlekkerland.be

Attn.redactie

Meer info bij Bart Rambour, coördinator Tafelen in West-Vlaanderen (Westtoer), tel. 050/305.521, e-mail: bart.rambour@tafeleninvlaanderen.be.

Rechten vrije illustraties over het nieuw West-Vlaams streekmenu: nele.desloovere@westtoer.be (tel.050/305.517).