Gemeente Ede

nummer 172 / Ede, 6 september 2007

College wil aanvulling op plan van aanpak Cultura

Het college van burgemeester en wethouders van Ede wil dat Cultura haar plan van aanpak voor 1 november aanvult met maatregelen om te komen tot een sluitende begroting. Het college spreekt Cultura aan op haar eigen verantwoordelijkheid.

Voor de zomer bleek, dat de jaarrekening 2006 van Cultura weliswaar sluit met een positief saldo, maar dat dit saldo gebaseerd is op incidentele baten. Daarom heeft het college aangedrongen op stevige maatregelen om tot een sluitend en stabiel meerjarenperspectief te komen. Het college wilde vóór 1 augustus een plan van aanpak van Cultura zien.
Cultura heeft aan het college op 31 juli een document gestuurd, getiteld Cultura. Het verleden bezien, een toekomst verkend. Dit document is de volgende dag door het college doorgestuurd naar de raadscommissie Maatschappelijke Zaken. In de afgelopen weken heeft het college het document nader bestudeerd en een reactie opgesteld. Het college constateert in zijn reactie, dat Cultura sinds de fusie 2002 hard heeft gewerkt om binnen het beschikbare budget aan de susbsidieafspraken te voldoen. Het document geeft een goede analyse van het verleden.

Maatregelen
Waar het de toekomst betreft, wil het college dat Cultura aangeeft, welke maatregelen zij wil nemen om tot een sluitende begroting te komen. Het college is in overleg met Cultura om te komen tot concrete antwoorden op de volgende vragen:

* wat betekent een bezuiniging voor de dienstverlening van Cultura?
* welke inhoudelijke scenarios zijn denkbaar?
* voor welk bedrag kan Cultura het huidige activiteitenniveau eventueel wel handhaven?

Naar de mening van het college kan Cultura niet volstaan met de opvatting dat de gemeente moet aangeven welke producten en diensten Cultura moet schrappen. Cultura heeft hierin ook een eigen verantwoordelijkheid. Het college wil vóór 1 november antwoorden op deze vragen.

Het college wil daarnaast onderzoeken of er onderwerpen zijn, waarin de gemeente een verantwoordelijkheid kan nemen. Een voorbeeld is de prijscompensatie voor gesubsidieerde instellingen. Daarnaast wil het college onderzoeken of het redelijk is dat bepaalde historische lasten in de sfeer van huisvesting en ww/wachtgeld geheel bij Cultura blijven liggen.

---