Ingezonden persbericht


Protekta Conserduc-Renofors draagt bij aan instandhouding van talloze monumenten

Deskundig behoud en herstel van monumentale houtconstructies

Hout is mooi, bijzonder en bovenal duurzaam. Eeuwenoude houtconstructies in monumentale gebouwen zijn daar het dagelijkse en zichtbare bewijs van. De instandhouding ervan vraagt echter de nodige aandacht. Protekta Conserduc-Renofors uit het Brabantse Gemert is een gerenommeerd bedrijf in houtconservering en -restauratie. De organisatie is mede verantwoordelijk voor het behoud van vele prachtige monumentale gebouwen in heel Nederland, maar ook daarbuiten.

De Westertoren en Zuidertoren in Amsterdam, het Paleis op de Dam, Huis ten Bosch, het Academiegebouw van Universiteit Leiden, kasteel Drakensteyn, de Koninklijke Paardenstallen, de Nieuwe Kerk in Delft en het Binnen- en Buitenhof. Het is slechts een kleine greep uit de vele monumenten waarin Protekta Conserduc-Renofors de afgelopen jaren actief was. We werken in gebouwen van enorme historische waarde , vertelt directeur Sjaak Bisseling. Van kerken, paleizen en kastelen tot fraaie grachtenpanden en boerderijen. En dan heb ik het nog niet over de vele molens die we jaarlijks conserveren en restaureren. Het is fantastisch dat wij ervoor mogen zorgen dat het houtwerk in al die prachtige monumenten op professionele wijze behouden blijft. Daar ben ik echt trots op.

Geheim

Protekta Conserduc-Renofors houdt zich al sinds 1950 bezig met de conservering van houtwerk. Sinds 1980 behoort ook restauratie tot het werkterrein. Anno 2007 telt het bedrijf zo n vijftig vaklieden en is het verantwoordelijk voor het behoud en herstel van houtconstructies in de bijzonderste gebouwen van ons land. Wat is het geheim achter dat succes? Sjaak Bisseling: In de eerste plaats onze liefde voor het vak. Daarnaast jarenlange ervaring en vergaand vakmanschap. Van technisch adviseur tot uitvoerend medewerker: iedereen volgt een intensieve interne opleiding van ongeveer een jaar. Verder beschikken we over goede contacten met aannemers, (bouw)adviesbureaus, architecten in de monumentale wereld, Monumentenwacht, Rijksgebouwendienst, Stadherstel en vele andere stichtingen en verenigingen. Onze opdrachtgevers zijn vooral gespecialiseerde restauratieaannemers en molenbouwers, maar we werken bijvoorbeeld ook voor renovatieaannemers.

Conserveren

De gevolgen van verzwakte houtconstructies en houtrot zijn ingrijpend. Een goede bescherming van hout is dan ook van onmiskenbaar belang. Vooral voor monumentale gebouwen natuurlijk , aldus Sjaak Bisseling. Protekta Conserduc-Renofors is dé specialist in tijdige en deskundige bestrijding van houtaantasting. Van houtboorders als de houtworm, huisboktor of bonte knaagkever tot aantasting door houtrot; de organisatie weet elke vorm van beschadiging te herkennen, bestrijden en voorkomen. Daarvoor worden uiteraard de modernste technieken en middelen ingezet. Denk bijvoorbeeld aan warmtebehandeling of chemische bestrijdingsmiddelen. Zowel de keuze van de middelen als de behandeling zelf vereist veel inzicht en deskundigheid.

Restaureren

Voorkomen is beter dan genezen. Soms komt bestrijding echter te laat. Ook bij reeds aangetaste houtconstructies is Protekta Conserduc-Renofors de partner bij uitstek. Sjaak Bisseling: Wij zijn de uitvinders van de Bêta®-techniek: een effectief houtrestauratiesysteem waar we van 1980 tot 1990 octrooi op hadden. Qua toepassingen zijn er vele mogelijkheden, zoals balkkoprestauratie, gewapende verlijming, balkverzwaring, replicering en het Renocon-vloersysteem. Deze methoden zijn uitermate geschikt voor tal van houtverbindingen in zowel monumentale als niet-monumentale gebouwen. De Bêta®-techniek garandeert een oerdegelijke constructie.

Bêta®-techniek

Het aangetaste hout verwijderen, glasvezel wapeningsstaven inbrengen en verlijmen, een perfect passende bekisting (tijdelijk of permanent) stellen en deze afvullen met een speciale epoxyharsmortel: dat is in vogelvlucht wat de Bêta®-techniek inhoudt. De elasticiteitsmodulus en uitzettingscoëfficiënt van de uitgeharde mortel zijn gelijk aan die van het overgebleven hout, en de aangegoten balk is maar liefst vier keer zo sterk als daarvoor. Bovendien ontstaat er geen condensatie op het hechtingsvlak en is de nieuwe constructie krimpvrij en brandveilig. Het Bêta®-systeem is KOMO-gecertificeerd en gekeurd door TNO. Onderzoek door de Katholieke Universiteit Leuven toonde zelfs aan dat de verbinding in alle gevallen sterker is dan de balk zelf. Bovendien zijn uitgebreide sloop- en herstelwerkzaamheden overbodig. We hollen het aangetaste materiaal uit en proberen zo veel mogelijk authentiek materiaal te sparen. Zo weten we de unieke sfeer van een gebouw te behouden. Eventueel maken we gebruik van epoxy of een verfsoort in houtkleur, zodat het gerestaureerde gedeelte nauwelijks te onderscheiden is van het oude hout , licht Sjaak Bisseling toe.

Liefde voor het vak

Aan alle werkzaamheden die Protekta Conserduc-Renofors uitvoert, gaat een gedegen vooronderzoek vooraf. Sjaak Bisseling: Dat duurt vaak enkele dagen. Vervolgens doen we een concreet voorstel, voorzien van constructieberekeningen, een advies en een heldere offerte. Als het hout al is aangetast, brengen we exact in kaart welke actieve houtaantasters waar voorkomen. Een goede inspectie valt of staat overigens met de kennis en ervaring van degene die de situatie opneemt. Het is een kwestie van goed kijken, ruiken en herkennen. Daarnaast nemen we op verschillende manieren boorproeven. Elke balk in een gebouw nemen we nauwgezet onder de loep. De kans dat we iets over het hoofd zien is dan ook vrijwel nihil. We werken overigens ook met specifieke onderhoudscontracten, waarbij we elke twee jaar een uitgebreide controle uitvoeren. Een soort levenslange verzekering tegen houtaantasters.

Optrekkend en doorslaand vocht

Protekta Conserduc-Renofors biedt niet alleen bescherming aan houtconstructies, maar ook aan gebouwen in het algemeen. Zo is het bedrijf hét aanspreekpunt voor organisaties en particulieren die last hebben van vocht. Veel panden hebben immers flink te lijden onder de invloeden van ons natte en winderige klimaat. De gevolgen: vocht in binnenmuren, zoutuitslag op buitenmuren, schimmels en algen. Protekta Conserduc-Renofors beschikt over alle expertise en middelen om een duurzame, betrouwbare oplossing te bieden. Dat geldt ook bij optrekkend vocht, lekkages en scheuren in kelders en parkeergarages. Op basis van een zorgvuldige situatieanalyse en een deskundig advies gaat de organisatie elke vorm van vocht doeltreffend te lijf.

Verantwoorde vogelwering

Bescherming tegen vogeloverlast is een andere specialiteit. Want de uitwerpselen van vogels beschadigen natuursteen, verf- en metselwerk, zorgen voor verstopte goten en veroorzaken gevaarlijke gladheid op stoepen. En ook de nesten kunnen schade aan gebouwen veroorzaken. Protekta Conserduc-Renofors houdt zich al tientallen jaren bezig met vogelwering. Er zijn legio mogelijkheden: van een nettensysteem tot wegvangen en van naaldstrips tot een elektrisch pulssysteem. Afhankelijk van de situatie bepalen we welk systeem het meest geschikt is. Vogelvriendelijkheid en esthetisch belang spelen daarbij een voorname rol. Vooral het elektrische pulssysteem wordt steeds vaker toegepast. Het is vrijwel onzichtbaar, werkt zeer effectief, heeft een lange levensduur en is niet schadelijk voor mens en dier , aldus Sjaak Bisseling.

Diverse disciplines

Protekta staat voor bescherming. Naast houtconservering en -restauratie is de organisatie actief op nog een tweetal gebieden: plaagdierbestrijding en materiaalbescherming. Ongediertebestrijding vindt vooral plaats bij organisaties in de food- en non-foodsector, non-profitinstellingen en agrarische bedrijven. Materiaalbescherming omvat onder andere gevelreiniging, gevelherstel en de preventie en verwijdering van graffiti.

Protekta is gevestigd aan de Dommel 29 te Gemert. Meer informatie: www.protekta.nl. Of neem contact op via 0492-364292 of info@protekta.nl.

Onderschriften foto's:
Westertoren: Protekta aan het werk in de Westertoren in Amsterdam. Conserduc1 en Conserduc2: Met behulp van de Bêta®-techniek realiseert Protekta een oersterke constructie.

Roestvrij Taal

Maasstraat 2a

5404 ND UDEN

T: 0413-248900

I: www.roestvrijtaal.nl

www.persberichtversturen.nl

E: info@roestvrijtaal.nl

Kittie: 06-46124486

Cindy: 06-48380899

Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met de heer S. Bisseling van Protekta via tel. 0492-364292.