Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 7 september 2007

Accoya(TM) hout krijgt FSC- en PEFC-certificaat

Op 6 september werden de 'FSC en PEFC Chain of Custody' certificaten toegekend aan Accoya(TM) hout. Het certificaat, dat garant staat voor een verantwoorde herkomst van het hout, werd door Johan Maris van Control Union Certifications uitgereikt aan Titan Wood. Het certificaat garandeert dat Accoya(TM) hout afkomstig is uit goed beheerde bossen of andere gecontroleerde bronnen en dat de FSC- en PEFC-procedures in orde zijn.

Titan Wood produceert Accoya(TM) hout op basis van een gepatenteerd proces genaamd acetylatie. Daardoor krijgen zachte houtsoorten de kwaliteiten van tropisch hardhout.
Het acetyleren is een milieuvriendelijke manier van hout modificeren en vraagt dus ook om een verantwoord houtaankoopbeleid. De doelstelling van Titan Wood is daarom consequent gebruik te maken van hout met een verantwoorde herkomst. In dit kader werkt Titan Wood met een uniek 'Volume Credit System', dat garandeert dat het aangekochte hout uit verantwoord beheerde bossen of andere gecontroleerde bronnen afkomstig is.

De heer Maris van Control Union Certifications: "Titan Wood verdient de certificaten. Tijdens het certificeringsproces is duidelijk gebleken dat Titan Wood de FSC- en PEFC-procedures prima op orde heeft. Veel bedrijven halen de certificaten omdat ze het moeten, maar jullie hebben zelf het initiatief genomen en we hebben gezien, dat jullie er alles aan doen om een goed product te leveren en de processen te optimaliseren."
FSC (www.fsc.org) en PEFC (www.pefc.org) zijn bekende (hout)certificeringen, waarvoor zowel het bos als de handelsketen gecontroleerd wordt. De controles worden door een onafhankelijke certificerende instelling uitgevoerd. De certificeringen garanderen dat het eindproduct gemaakt is van hout met een verantwoorde herkomst.

Over FSC
FSC heeft een certificeringssysteem voor 'goed bosbeheer' opgezet. FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). Het is een wereldwijde, onafhankelijke organisatie, zonder winstoogmerk. FSC is in 1993 opgericht door uiteenlopende partijen als natuur- en milieuorganisaties, boseigenaren, mensenrechtenorganisaties, vertegenwoordigers van lokale bevolkingsgroepen en vooruitstrevende houthandelaren. FSC hanteert tien principes of uitgangspunten waaraan goed of verantwoord bosbeheer moet voldoen. De succesformule van het onafhankelijke FSC-keurmerk schuilt erin dat zich zowel alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties in de wereld als het bedrijfsleven achter het FSC-keurmerk geschaard hebben.

Over PEFC
PEFC is de grootste overkoepelende organisatie voor nationale boscertificeringssystemen over de hele wereld. Ze waarborgt de levering van honderden miljoenen tonnen hout, afkomstig van gecertificeerde bossen, aan de houtverwerkende industrie en vervolgens aan de markt. PEFC heeft reeds aan honderden ondernemingen (die hun controleketen lieten certificeren) toestemming verleend om het PEFC-logo op hout, papier en houtproducten te gebruiken.