Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 7 september 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering bekrachtigt de beheersovereenkomst tussen het Auditcomité van de Vlaamse Administratie en het agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie (IAVA) voor de periode 2008-2010. De beheersovereenkomst wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering heeft beslist af te zien van een structurele deelname aan de wereldtentoonstelling in Sjanghai in 2010. Ze zal ook geen structurele bijdrage aan de financiering van dit project voorzien.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het koninklijk besluit over de biologische productiemethode en aanduidingen daarover op landbouwproducten en levensmiddelen. Het KB verwijst naar een Europese verordening die voorziet dat iedere marktdeelnemer die bio-producten produceert, bereidt, opslaat of uit een derde land invoert om ze in de handel te brengen, een erkende controleorganisatie op de hoogte moet brengen van zijn werkzaamheden. Door de wijziging kunnen alle verkooppunten, die biologische producten enkel verkopen, een afwijking op deze regel krijgen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het besluit definitief goed over de organisatie van de vaststelling van en de controle op de samenstelling van rauwe koemelk. Met 'samenstelling van rauwe koemelk' wordt bedoeld 'de gehaltes aan vet en eiwit in de melk'. Deze elementen worden door de zuivelindustrie gebruikt voor de berekening van de melkprijs aan de producent. Daarnaast speelt het vetgehalte van de geproduceerde melk een belangrijke rol in de berekening van het geleverde quotum van de producent. Het besluit groepeert de gewestelijke elementen uit drie koninklijke besluiten in één leesbaar geheel.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering heeft de gecoördineerde statuten goedgekeurd van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO ).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het besluit over de studiefinanciering in de Vlaamse Gemeenschap definitief goed. Het geeft uitvoering aan enkele bepalingen uit het gelijknamige decreet. Het gaat vooral om pedagogische gegevens en financiële voorwaarden als de leefeenheid, het referentie-inkomen, de inkomensgrenzen en de procedure en inwerkingtreding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt definitief het besluit goed voor een tijdelijke erkenning aan de Faculteit voor Protestantse Godgeleerheid in Brussel voor de opleiding master in de protestantse godgeleerdheid. De erkenning is drie jaar geldig vanaf het academiejaar 2007-2008. De Vlaamse Regering draagt de faculteit op om, in afwachting van het nieuwe visitatierapport, te rapporteren over de maatregelen die zij heeft genomen om een accreditatie te behalen. De faculteit en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie worden hiervan op de hoogte gebracht.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist op voorstel van de beperkte raad van bestuur van de Hogere Zeevaartschool Michel Van de Walle aan te duiden als effectief lid van de raad van bestuur van de Hogere Zeevaartschool ter vervanging van Luc Degroote.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In de vigerende decretale regelgeving over het mentorschap en de nascholing in Vlaanderen zijn vrij gedetailleerde bepalingen opgenomen over het mentorschap. Aan instellingen voor gewoon en buitengewoon basis - en secundair onderwijs, secundair volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs worden extra personeelsmiddelen toegekend, bestemd voor de ondersteuning van stagiairs en leraren in opleiding en voor de aanvangsbegeleiding van beginnende leraars. De betrokken bepalingen treden in werking op 1 september 2007 en volgen op een tijdelijk project dat op het einde van het vorige schooljaar afliep. Zowel de voorziene budgetten als de voorwaarden voor toekenning en de aanwendingsmogelijkheden zijn decretaal geregeld. De Vlaamse Regering keurt nu, na onderhandelingen en advies van de Raad van State, definitief een besluit goed over de toekenning van middelen voor mentorschap in het onderwijs voor het schooljaar 2007-2008. Er wordt 5,2 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité en de betrokken sectorcomités en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de organisatie van CLIL-projecten in het secundair onderwijs. Het CLIL-model (CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning ) is een generieke benaming voor het gebruik van een vreemde taal in zaakvakken. Het is een functionele werkvorm waarmee scholen de vreemde talenkennis van hun leerlingen kunnen versterken door, naast het lesgeven in het Nederlands, ook één of meer vakken in een andere taal te geven. Door het besluit zullen gedurende de schooljaren 2007-2008 tot en met 2009-2010, op initiatief van de overheid, maximaal tien tijdelijke CLIL-projecten worden georganiseerd. Het project is wel gebaseerd op vrijwilligheid, m.a.w. een vrije keuze voor de betrokkenen. De school moet voor de betrokken vakken ook een Nederlandstalig traject blijven aanbieden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het organisatiebesluit van het voltijds secundair onderwijs. Het gaat enerzijds om het opheffen van achterhaalde of overbodige bepalingen of om technische verduidelijkingen en actualiseringen die een positieve impact kunnen uitoefenen op de werking van de scholen en de klassenraden. Anderzijds gaat het om een aantal wijzigingen aan de toelatingsvoorwaarden tot een beperkt aantal studierichtingen KSO en BSO en een aantal wijzigingen aan termijnen die kaderen in de rechtsbescherming van leerlingen, inzonderheid wat betreft de beroepsprocedure bij betwiste eindbeslissingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het betrokken sectorcomité en met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de organisatie van tijdelijke projecten rond studie- en beroepskeuze en rond werkplekleren. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de VLOR en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en de betrokken sectorcomités en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de puntenenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs. Door dit wijzigingsbesluit wordt er vanaf 1 september 2007 een puntenenveloppe zorg+ ter bevordering van de kleuterparticipatie geïntroduceerd in het basisonderwijs. Deze kunnen ze aanwenden om een zorgcoördinator aan te stellen. Het aantal uren zorgcoördinatie om dit beleid rond kleuterparticipatie uit te werken, wordt lineair toegekend op basis van het aantal kleuters in de scholengemeenschap.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en het betrokken sectorcomité en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon basisonderwijs. Het beoogt een uitbreiding van het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon basisonderwijs voor het niveau kleuteronderwijs van die scholen die voldoende GOK-leerlingen tellen (GOK staat voor Gelijke OnderwijsKansen). Dit besluit heeft dan ook de bedoeling om te voorzien in een maximale ondersteuning en begeleiding van onderwijskansarme kleuters door onder meer aanvullende GOK-lestijden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed inzake de voorwaarden om de waarborg te krijgen van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn). Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarnaast hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de overdracht van goederen, van rechten en verplichtingen van de Dienst voor Infrastructuurwerken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO) aan AGIOn.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit van 3 februari 2006 over de controlemaatregelen over de aanwending van de werkingsmiddelen in het vrij gesubsidieerd onderwijs. Met de wijziging wordt de verplichting om een jaarrekening of financieel verslag voor te leggen uiterlijk zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar, uitgebreid naar schoolbesturen die onder de vzw-regelgeving vallen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de Instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 2004. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het besluit definitief goed over de informatieplicht in het kader van de Brownfieldconvenanten, dit met het oog op een transparante implementatie van de convenanten.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist om de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Albertkanaal in Wijnegem', voorlopig vastgesteld op 19 juli 2007, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de werking regelt van het Rubiconfonds. Het Rubiconfonds werd opgericht om de investeringen van het Vlaamse Gewest inzake waterbeheersing en de waterbeheersingswerken door de gemeenten bijkomend te ondersteunen. Het fonds zal onder meer worden gespijsd via de opbrengsten van de planbatenheffing voor de bestemmingswijzigingen naar een zone bestemd voor bedrijven. Daarnaast hecht de Vlaamse Regering ook haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de regels vastlegt inzake de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de amateurkunsten. Het besluit regelt de erkenningen door de minister, de subsidiëring (procedure, beleidsplan, opmaak en evaluatie) en de projectsubsidiëring van nieuwe disciplines (zoals het circus) en de internationale culturele projecten in de amateurkunstensector, inclusief de tegemoetkomingen voor buitenlandse reizen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal. Dit decreet beoogt de culturele erkenning van de Vlaamse Gebarentaal als taal in Vlaanderen. Het voorziet de oprichting van een beleidsadviserende adviescommissie, de erkenning van een vereniging die fungeert als kennis- en coördinatiecentrum en de mogelijkheid om projecten te subsidiëren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Vlaamse Mediaraad, de Vlaamse Jeugdraad en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een aanvulling van de code voor reclame en sponsoring op radio en televisie, met specifieke bepalingen over reclame en sponsoring gericht op jongeren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed voor het toekennen van de halfjaarlijkse bijdrage uit het Vlaams Fonds voor Lastendelging aan het VRT-pensioenfonds voor het werkingsjaar 2007. Hiervoor wordt ruim 9,5 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) verleent investeringssubsidies en -waarborgen aan initiatiefnemers uit de welzijns- en de gezondheidssectoren voor het oprichten, het aankopen, het verbouwen, het uitbreiden of het leasen van gebouwen en de aankoop van meubilair, uitrusting en/of apparatuur. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een aantal besluiten in verband met deze alternatieve investeringswaarborg. Volgens die besluiten zijn er verschillende voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een waarborg. Een van deze voorwaarden is dat de waarborg slechts verleenbaar is als de financier akkoord gaat met een pari-passuregeling tussen het Fonds en de financier. Om de pari-passuovereenkomst mogelijk te maken, worden de besluiten gewijzigd. De pari-passuregeling bestaat erin dat het Fonds en de financier 'op gelijke voet' worden behandeld bij verkoop van onroerende goederen die betrekking hebben op het project waarop een hypotheek werd ingeschreven.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van Uitvoeringsplan Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen. Het vormt het kader voor de volgende jaren waarbinnen de overheid haar beleid over huishoudelijke afvalstoffen voert. Het heeft een concrete meerjarenplanning als opzet met een integrale ketenbenadering voor preventie, selectieve inzameling en recyclage van huishoudelijk afval en de programmering rond de eindverwerking van huishoudelijk en catgeorie-2 bedrijfsafval. Het wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en er wordt een openbare consultatieronde over georganiseerd. Het gaat ook voor advies naar de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Vlaamse reglement inzake de bodemsanering en de bodembescherming met het oog op de erkenning van de sectorale bodemsaneringsfondsen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed inzake de vergoedingen van de bestuurders van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) en van de regeringsafgevaardigden die toezicht uitoefenen bij de VMW. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In uitvoering van het nieuwe Mestdecreet keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State het besluit definitief goed over de toewijzing, het gebruik en de overname van de nutriëntenemissierechten en over de bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed die de uitvoering van enkele artikels van het Mestdecreet van 22 december 2006 mogelijk maken. Zo moeten in het kader van de verlengde uitrijregeling in de Polders zware kleigronden afgebakend worden. Ook zandgronden moeten afgebakend worden wegens de verscherpte bemestingsnorm voor maïs en granen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In uitvoering van de Europese richtlijn inzake de evaluatie en beheersing van omgevingslawaai stelt de Vlaamse Regering de afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) aan als bestuur, aangevuld met andere instanties naargelang het te behandelen onderwerp. Daarnaast keurt de Vlaamse Regering een antwoordnota terzake aan de Europese Commissie goed waarin de bevoegde instanties zijn opgenomen, de limietwaarden voor luchtvaart- en industrielawaai worden opgegeven en de belangrijke wegen, spoorwegen, luchthavens en agglomeraties in Vlaanderen worden opgesomd. Ten slotte worden de namen en contactgegevens van de bevoegde instanties via publicatie in het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt.

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1188959954526