TNT Group

Persbericht

Reuzenpandas zwaaien China vaarwel en gaan per express naar Spanje - 'Ster van IJs' en 'Mooie Lippen' vertrekken voor een lange maar comfortabele reis

07 september 2007, 14:00 CET - Amsterdam, Voor de twee reuzenpandas was het een belangrijk moment toen zij vandaag hun thuis verlieten in een TNT-vrachtwagen voor een reis naar een nieuw onderkomen aan het andere eind van de wereld in de dierentuin van Madrid. Bing Xing ('Ster van IJs') en Hua Zuiba ('Mooie Lippen') zijn na een emotionele afscheidsplechtigheid op het onderzoekscentrum Chengdu Research Base for Giant Panda Breeding vertrokken voor een tweedaagse reis die hen via het vliegveld van Chengdu, vanwaar zij naar Shanghai zullen vliegen, vervolgens rechtstreeks naar Madrid brengt. Bing Xing en Hua Zuiba verlaten voor 10 jaar hun geboorteplaats in het kader van het Giant Panda International Conservation Cooperation Project tussen Spanje en China.

Na hun aankomst in Shanghai zullen de twee pandas onmiddellijk worden opgevangen in een ruime klimaatgeregelde vrachtwagen waar zij de nacht zullen doorbrengen, onder zorgzaam toezicht van dierenartsen. De volgende ochtend nemen zij een Boeing 747 van TNT voor een rechtstreekse vlucht van bijna 14 uur naar Madrid. Bing Xing en Hua Zuiba zullen s middags rond 14.40 uur landen in Madrid waar zij door de Spanjaarden zullen worden verwelkomd en toegejuicht. TNT brengt de beren vervolgens naar de dierentuin van Madrid, waar zij eind september - na een korte gewenningsperiode - op koninklijke wijze hun officiële debuut zullen maken.

'Het vervoer van levende dieren vereist een uiterst complexe logistieke organisatie', aldus Jesús Fernández Morán, Technisch Directeur van de Madrileense dierentuin. 'We kennen TNT Special Services van eerdere projecten waar zij aan hebben meegewerkt en we waren ervan overtuigd dat zij in staat zouden zijn om ons een integrale oplossing te bieden voor een dergelijke operatie.'

Gonzalo Chico Barbier, Country Manager van TNT in Spanje, voegt hieraan toe: 'We zijn er bijzonder trots dat de Parques Reunidos Group ons heeft gekozen om dit vervoer te organiseren. Het is een bijzonder project gezien de veeleisende reistijd, het feit dat diergeneeskundige experts voortdurend toegang moeten hebben tot de dieren, en uiteraard vanwege de aard van de lading. TNT is eraan gewend toegevoegde waarde te bieden aan de klanten, ongeacht de sector of branche waarin zij actief zijn.'

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.

Videobeelden
Reuters Television zal video-opnamen maken van de reis van de twee pandaberen en hiervan een gemonteerde versie leveren die als VNR zal worden gedistribueerd. Dit materiaal zal tevens op The Newsmarket beschikbaar worden gesteld.

Op zaterdag 8 september wordt door Reuters Television een VNR gedistribueerd over Bing Xing en Hua Zuiba, de voorbereidingen van de reis op het pandastation in Chengdu, de afscheidsplechtigheid en de feitelijke reis naar Chengdu Airport en Shanghai. De VNR-opnamen worden via Reuters WNS gedistribueerd tussen 11.30 uur en 11.40 uur (GMT). The Newsmarket zal de opnamen ongeveer vanaf 13.00 uur (GMT) beschikbaar stellen op www.thenewsmarket.com/tnt.

Op zaterdag 8 september zal Reuters Television bovendien een tweede VNR distribueren over de gehele reis inclusief de aankomst van de twee pandas in Madrid. Deze VNR-opnamen zullen tussen 21.05 uur en 21.15 uur (GMT) gedistribueerd worden via Reuters WNS. The Newsmarket zal de opnamen vanaf ongeveer 23.00 uur (GMT) beschikbaar stellen op www.thenewsmarket.com/tnt.

N.B. Om gebruik te maken van de diensten van The Newsmarket dient u zich van tevoren te registreren. Neem hiervoor even de tijd en llik op de link hierboven om u te registreren.

Profiel reuzenpandas
Bing Xing is een mannelijke reuzenpanda van zeven jaar oud. Hij weegt 140 kg en is gezond en volgroeid. Bing Xing is geslachtsrijp en klaar om voor nageslacht te zorgen. Hij is de zwaarste van alle pandas van de Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. Ben Xing is een leuke en gemoedelijke panda die van spelen en klauteren houdt.

Hua Zuiba is een vrouwtjespanda van vier jaar oud. Zij weegt 93 kg en is gezond en volgroeid. Zij heeft dit jaar voor het eerst geovuleerd maar heeft nog niet gepaard. Zij speelt graag met andere reuzenpandas.

De reuzenpanda dreigt op dit moment volledig uit te sterven. Er leven nog slechts 1.600 pandas in het wild in China en 140 in diverse dierentuinen. Deze laatste zijn het resultaat van een speciaal onderzoeksprogramma dat gericht is op de voortplanting van pandas in gevangenschap om ze voor uitsterven te behoeden. De Chinese regering ondersteunt dit programma in China, aangezien dit land het enige is waar voortplanting in gevangenschap succesvol is geweest. Tot nu toe hebben slechts zeven andere landen pandas ontvangen en daarvan zijn slechts vier erin geslaagd de dieren zich te laten voortplanten, waaronder Spanje in de dierentuin van Madrid.

Meer informatie over de pandas en fotos kunt u vinden op de website http://group.tnt.com/pandas

Over de divisie Express van TNT
De divisie Express van TNT is een van s werelds meest vooraanstaande expressbedrijven voor de business-to-business markt. De divisie vervoert wekelijks 4,1 miljoen pakketten, documenten en vracht naar ruim 200 landen via haar netwerk van meer dan 1.200 depots, hubs en sorteercentra. Met ruim 23.400 voertuigen en 44 vliegtuigen beschikt de divisie over de grootste land- en luchtinfrastructuur voor deur-tot-deur expressdiensten van Europa

De divisie Express van TNT heeft wereldwijd ruim 74.000 medewerkers in dienst en is het eerste bedrijf dat wereldwijd erkend is als Investor in People. De divisie boekte in 2006 een omzet van 6,01 miljard. Het bedrijfsresultaat bedroeg 580 miljoen, een stijging van 21,8% ten opzichte van 2005. Bezoek voor nadere informatie de website van de divisie Express van TNT op http://www.tnt.com/express.

TNT N.V. biedt bedrijven en consumenten wereldwijd een breed scala aan post- en expressdiensten. TNT, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Nederland, biedt toegang tot efficiënte netwerkinfrastructuren in Europa en Azië en breidt haar activiteiten wereldwijd uit om zo de prestaties van haar netwerken te maximaliseren. TNT is in meer dan 200 landen actief en heeft ongeveer 159.000 medewerkers. In 2006 bedroeg de omzet van de onderneming 10,1 miljard en het bedrijfsresultaat
1.276 miljoen. TNT N.V. is genoteerd aan de beurs van Amsterdam. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden

Reuters Television
Reuters Television News, het grootste persagentschap ter wereld, biedt onder de naam "World News Service" een speciale 24 uurs-nieuwsdienst. WNS brengt een breed scala aan videomateriaal, van ruwe nieuwsbeelden tot exclusieve reportages over de actualiteit in de financiële markten wereldwijd, en actuele nieuwsberichten.

Bij elke videofilm worden gedetailleerde overzichten van de opnamen en scripts gevoegd, waarna het geheel als pakket wordt gedistribueerd. WNS heeft een wereldwijde dekking en ruim 569 stations (plus meer dan duizend kanalen en geaffilieerden) in 111 landen maken gebruik van deze diensten. Hoewel WNS het kernproduct van Reuters is op het gebied van televisie kunnen als aanvulling specialistische feeds worden geleverd, zoals video news releases.

Gebruikers van Reuters ontvangen video-nieuwsberichten via speciale satellietverbindingen. Zij worden vooraf gewaarschuwd via een slate op WNS dat tussen de feeds wordt getoond. De slate geeft de titel, de datum en het tijdstip waarop het nieuwsbericht wordt uitgezonden. Daarnaast sturen we Reuters-abonnees een mededeling met gegevens over het nieuwsbericht en het tijdstip van uitzending. Een volledig script ontvangen zij dan op een later tijdstip.

The Newsmarket
The NewsMarket (www.thenewsmarket.com) is een online platform voor media- en marketing-professionals waarmee zij videomateriaal kunnen beheren, delen en uitwisselen. De service wordt door journalisten en producers van meer dan 13.000 nieuwsorganisaties televisie, online en gedrukte media in 193 landen gebruikt om video-content te betrekken van allerlei ondernemingen, NGOs en overheidsinstellingen. Gebruikers kunnen het videomateriaal zoeken, bekijken en downloaden in zowel streaming- als uitzendkwaliteit.

Videomateriaal behorend bij dit persbericht kunt u vinden op www.thenewsmarket.com/tnt. Als u voor het eerst gebruik maakt van deze site dient u zich te registreren. Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar tnt@thenewsmarket.com.