Ingezonden persbericht


Gemeente ...
T.a.v. de burgermeester
Postbus ....

Plaats ......

MKB-Nederland
Ref.: LH/IH
Tel.: 015-219 14 28
Fax: 015-219 12 37

Betreft: Uitnodiging tot deelname 'Operatie Stopwatch'

Delft, 3 september 2007

Geachte heer, mevrouw,

Welke gemeente volgt Anna Paulowna op als snelste vergunningverlener? Schrijf u in voor de tweede editie van Operatie Stopwatch!

Op 1 juni vorig jaar is MKB-Nederland in samenwerking met Van Till advocaten Operatie Stopwatch gestart. Een project waarbij Nederlandse gemeenten op vrijwillige basis inzage geven in de doorlooptijd van hun vergunningverlening. Aanleiding voor dit project was het wetsvoorstel 'Dwangsom bij niet tijdig beslissen' van de (toenmalige) Kamerleden Wolfsen (PvdA) en Luchtenveld (VVD). Naar aanleiding van de uitnodiging tot deelname die wij destijds aan alle Nederlandse gemeenten hebben gestuurd, zijn wij overspoeld met enthousiaste reacties. Uiteindelijk dongen 44 gemeenten mee naar de titel 'snelste gemeente van Nederland'. Op 21 maart jongstleden heeft Aleid Wolfsen namens de jury de winnaar bekend gemaakt: Anna Paulowna!

Gedurende de afgelopen maanden hebben velen ons verzocht om van deze operatie een jaarlijks terugkerend project te maken. Ook hebben talloze gemeenten ons benaderd voor assistentie bij de versnelling van de vergunningverlening.

Met groot genoegen kan ik u dan ook meedelen dat MKB-Nederland en Van Till advocaten dit jaar wederom de stopwatch zullen indrukken. Graag nodig ik u uit om (ook) dit jaar (weer) deel te nemen aan Operatie Stopwatch en uw vergunningverlening in de categorieën genoemd in de bijlage te laten doorlichten op de wettelijke termijn. Bijgevoegd treft u de spelregels aan.

Operatie Stopwatch gaat op 1 oktober 2007 van start en sluit op 30 september 2008. Vriendelijk verzoek ik u uw deelname 1 september a.s. door te geven via het antwoordformulier dat u bij deze brief ontvangt. Na uw aanmelding ontvangt u nadere informatie.

Hoogachtend,
(pic)
L.M.L.H.A. Hermans
Voorzitter MKB-Nederland

Bijlagen:

- Reglement Operatie Stopwatch

- Antwoordformulier

Annemiek de Crom
Raadslid GroenLinks Amersfoort
Tel: 033 - 4751681
www.groenlinksamersfoort.nl


---- --
Reglement Operatie Stopwatch 2007/2008


1. Werkwijze
MKB-Nederland en Van Till Advocaten beoordelen gedurende de periode waarop het project ziet de mate waarin de deelnemende gemeenten tijdig besluiten nemen. Aan de hand van de door de gemeente aangeleverde gegevens wordt vastgesteld welk percentage van de aangeleverde beslissingen binnen de geldende beslistermijn heeft plaatsgevonden.


2. Periode
Operatie Stopwatch 2007/2008 loopt van 1 oktober 2007 tot en met 30 september 2008. Beslissingen die tijdens deze periode zijn genomen, worden - ook al ligt de aanvraag buiten deze periode - door de deelnemende gemeenten op de hierna te beschrijven wijze aangeleverd.


3. Onderwerp
Operatie Stopwatch 2007/2008 heeft betrekking op de navolgende typen besluiten:


- de beslissingen op bezwaar

- de evenementenvergunningen

- de gebruiksvergunningen

- de exploitatievergunningen (voor horecabedrijven)
- beslissingen naar aanleiding van een subsidieaanvraag

De hoedanigheid van de aanvrager is voor het project niet van belang. Het gaat dus om alle besluiten op aanvragen die betrekking hebben op de hierboven genoemde vergunningen. Bij de beslissingen op bezwaar worden alle bezwaarschriften meegenomen, dus ook die geen betrekking hebben één van de vergunningen waarop het project ziet. Voorts gaat het zowel om positieve als negatieve beslissingen, dus ook de weigeringen van de vergunningen, afwijzingen van subsidieverzoeken en ongegrondverklaringen van bezwaarschriften worden maken deel uit van het project. Bij de beslissing naar aanleiding van een subsidieaanvraag gaat het zowel om beschikkingen tot verlening van een subsidie als om beschikking tot vaststelling van een subsidie.


4. Wijze van aanlevering
Gegevens worden maandelijks of per kwartaal aangeleverd door middel van toezending per post aan het adres:

Koninklijke Vereniging MKB-Nederland
T.a.v. M. Pronk
Postbus 5096
2600 GB Delft
Fax: 015-219 12 31


5. Verplichte informatie
Deelnemende gemeenten zijn vrij in de wijze waarop de gegevens worden aangeleverd. In ieder geval dienen de navolgende gegevens te worden vermeld bij de inzendingen:

a) type besluit: uit de gegevens moet blijken om welk type besluit het gaat.

b) aanvraagdatum: het gaat hierbij om de datum waarop de aanvraag van de vergunning bij de gemeente is binnengekomen. Bij bezwaarschriften is dit de datum waarop het bezwaarschrift door de gemeente is ontvangen.

c) beslisdatum: de gegevens maken melding van de datum waarop de beslissing is genomen.

d) bruto-doorlooptijd: uit de gegevens moet de bruto-doorlooptijd blijken. Dit is de tijd die is gelegen tussen de aanvraagdatum en de beslisdatum. De doorlooptijd dient te worden uitgedrukt in dagen of weken.

e) verdaging: indien een beslissing door de gemeente is verdaagd, moet dit in de gegevens vermeld worden. Ook moet hieruit blijken met welke termijn de beslissing is verdaagd.

f) incomplete aanvraag: indien de beslissing wordt vertraagd doordat de aanvraag (of het bezwaarschrift) niet compleet of anderszins onjuist is, dan wordt hiervan melding gemaakt. Uit de gegevens moet dan blijken op welke datum de aanvrager is verzocht het gebrek te herstellen en op welke datum het gebrek is hersteld.

g) vertraging: indien de afhandeling van de vergunning wordt vertraagd door omstandigheden anders dan die genoemd onder e) en f) dan wordt hiervan melding gemaakt, alsmede van de reden en de duur van die vertraging.

i) netto doorlooptijd: uit de gegevens moet de netto-doorlooptijd blijken. Dit is de tijd die is gelegen tussen de aanvraagdatum en de beslisdatum minus de periode dat de afhandeling is vertraagd door omstandigheden als vermeld onder e, f, g.

Als voorbeeld dient de volgende casus. De aanvrager vraagt een gebruiksvergunning aan op 20 augustus 2007. Op 30 augustus 2007 wordt geconstateerd dat de aanvraag incompleet is doordat een situatietekening ontbreekt en wordt aan de aanvrager een termijn gegeven van 4 weken om dit gebrek te herstellen. Op 12 september 2007 dient de aanvrager alsnog de ontbrekende tekening in. Op 1 oktober 2007 bepaalt de brandweer dat aanvullende brandwerende maatregelen genomen moeten worden. Op 15 november 2007 meldt de aanvrager dat deze maatregelen gereed zijn. Op 10 december 2007 wordt de gebruiksvergunning verleend. De bruto doorlooptijd bedraagt 112 dagen of 16 weken (vanaf 20 augustus tot 10 december). De netto doorlooptijd bedraagt hier 53 dagen of 7,6 weken, omdat de vergunningverlening 13 dagen is vertraagd door de incomplete aanvraag en 46 dagen door de aanvullende maatregelen.


6. Beslistermijnen
Tenzij door de deelnemende gemeente anders wordt aangegeven (bijvoorbeeld doordat in die gemeente andere termijnen gelden), wordt bij de beoordeling uitgegaan van de volgende beslistermijnen:


- beslissingen op bezwaar 6 weken (10 weken ingeval van een bezwarencommissie)
- evenementenvergunningen 8 weken
- gebruiksvergunningen 12 weken
- exploitatievergunningen 8 weken
- subsidieaanvragen 8 weken

De termijn voor de beslissing op bezwaar is een wettelijke termijn (art. 7:10 lid 1 Awb). In de Model-APV van de VNG staat in artikel 1.2 de termijn van 8 weken genoemd, zodat deze termijn voor de evenementenvergunning en de exploitatievergunning geldt. In de Modelbouwverordening van de VNG staat in artikel 6.1.4 een termijn van 12 weken genoemd. Vrijwel iedere gemeente hanteert in haar eigen (Algemene) Subsidieverordening een andere termijn voor beslissingen op een subsidieaanvraag. Tenzij door de gemeente anders wordt aangegeven, wordt in de Operatie Stopwatch de "redelijke termijn" van 8 weken uit artikel 4:13 Awb gehanteerd.


7. Geen beschikbare gegevens
Indien over een bepaalde periode geen gegevens voor handen zijn, omdat in die periode geen besluiten van een bepaald type genomen zijn, dan wordt hiervan door de gemeente melding gemaakt.


8. Uitsluiting van deelname
Indien een gemeente - na hiertoe in expliciet in de gelegenheid te zijn gesteld door MKB-Nederland - over een bepaalde periode geen gegevens over één of meerdere typen besluiten aanlevert, zal die gemeente uitgesloten worden van verdere deelname aan Operatie Stopwatch 2007/2008. Deze bepaling is ook van toepassing indien er wel gegevens worden aangeleverd, maar deze niet voldoen aan de eisen die daaraan in dit reglement (onder punt 5) zijn gesteld.


9. Uitslag
De gehele eindranglijst van de Operatie Stopwatch 2007/2008 wordt bekend gemaakt op een feestelijke bijeenkomst in november 2008. De locatie en datum van deze bijeenkomst wordt nader bekend gemaakt. De winnaar van het klassement zal worden gehuldigd als "Snelste gemeente van Nederland". Alle deelnemende gemeenten ontvangen op deze bijeenkomst een rapport.


---- --
ANTWOORDFORMULIER

Deelnameformulier Project "Operatie Stopwatch"

Ondergetekende geeft te kennen te willen participeren aan het project "Operatie Stopwatch" en daartoe maandelijks of per kwartaal een overzicht te verstrekken van alle aanvragen en beslissingen met betrekking tot de vergunningen waarop het project betrekking heeft.

Naam gemeente: ____________________

Naam burgemeester: ____________________

Voor nadere inlichtingen kan MKB-Nederland contact opnemen met de volgende contactpersoon in de gemeente:

De heer / mevrouw: ____________________

Functie: ____________________

E-mailadres: ____________________

Plaats: Datum: Handtekening:

Dit formulier s.v.p. vóór 1 september 2007 retourneren.

MKB-Nederland Fax: 015 - 219 14 28 t.a.v. E. Kooij E-mail: E.Kooij@mkb.nl Postbus 5096
2600 GB Delft


---- --