Nederlandse kinderen het meest bang voor spinnen

07 september 2007, Den Haag - Nederlandse kinderen zijn het meest bang voor 'spinnen', gevolgd door 'het donker' en 'onweer'. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Unicef Nederland. De VN kinderrechtenorganisatie vroeg Nederlandse kinderen van 6 tot 18 jaar in een representatieve steekproef naar hun angsten. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt in de educatieve materialen van Unicef's Nationale Spreekbeurtactie 2007.

Uit het onderzoek 'Bang in Nederland' blijkt dat 75% van alle kinderen wel eens bang is. 'Beestjes' in alle soorten en maten worden het meest genoemd. Wespen, bijen, slangen, maar vooral spinnen zijn de grootste bangmakers. Eén op de vijf kinderen zegt bang te zijn voor het achtpotige beestje. Ze zijn "vies, eng, griezelig, groot, irritant, snel, stom en dom." Angst voor 'het donker' (12,8%) en voor 'donder en bliksem' (7,8%) worden na 'spinnen' het meest door de kinderen genoemd.

Wat doe je als je bang bent? Meer dan de helft van de kinderen (59%) laat anderen weten dat ze bang zijn, terwijl 40% de angst liever voor zichzelf houdt. Iedereen probeert iets aan zijn of haar angst te doen. Bijna de helft van de kinderen probeert aan iets anders te denken om van de angst af te komen, 29% roept de ouders om hulp en 21% van de kinderen loopt simpelweg een blokje om als ze de angst tegenkomt.

Jongens en meisjes
Opvallend is dat meer meisjes dan jongens gereageerd hebben op de enquête. Ticha Neve, kinderpsycholoog en één van de twaalf voor het onderzoek geïnterviewde volwassenen, is hier niet verbaasd over: "Jongens geven hun angst hoogstwaarschijnlijk minder snel toe dan meisjes. Ze zullen het juist eerder overschreeuwen door er stoer over te doen."

Nationale Spreekbeurtactie De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor Unicef's Nationale Spreekbeurtactie en de daarbij horende lesmaterialen. De Nationale Spreekbeurtactie leert kinderen over kinderrechten en vindt dit jaar op dinsdag 20 november voor het tiende keer plaats. Kinderen uit de midden- en bovenbouw worden gevraagd om een spreekbeurt te houden over kinderrechten en het thema voor 2007, 'Kinderen in conflictgebieden'. Deze kinderen leven dagelijks met angst. Zo zijn ze door landmijnen bang om buiten te spelen, bang om naar school te lopen of bang om dierbaren te verliezen. Met de resultaten uit 'Bang in Nederland' krijgen Nederlandse kinderen de kans om te praten over hun eigen angsten én over de verschillen met de angsten van hun leeftijdsgenoten in conflictgebieden.

Download het onderzoeksrapport 'Bang in Nederland' (PDF) Zie het origineel