Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bomwrakken Bagdad tentoongesteld in Rotterdam

Beeldend kunstenaars Jack Segbars en Jonas Staal hebben bekend gemaakt tijdens het festival 'De wereld van Witte de With' twee bomwrakken te exposeren in de publieke ruimte van Rotterdam voor het museum Boijmans van Beuningen, die zijn gebruikt voor aanslagen in Al Mutanabbi Street, Bagdad op 5 maart 2007, waarbij een dertigtal mensen om het leven kwam.

Op 7 en 8 september zijn de wrakken te zien als kunstobjecten, dag en nacht sober belicht, voor het museum Boijmans van Beuningen. Op 9 september zal er tussen 12:00 en 15:00 uur rondom de objecten een symposium gehouden worden, met als titel 'Anatomie van een bomwrak'. Verschillende sprekers, waaronder schrijver en journalist Chris Keulemans en kunstcriticus Rutger Pontzen, zullen voordrachten houden, zowel met betrekking tot de symbolische betekenis van de wrakken in de media, als betreft de verhouding tussen kunst en gemedieerde globale conflicten.

Is kunst die een maatschappelijke positie (onder invloed van media en politiek) wil innemen, wanhopig en opportunistisch bezig bestaansrecht en relevantie te hervinden? Waarom richt de hedendaagse kunst zich zo nadrukkelijk op externe issues en conflicten?

Aan de hand van uitgenodigde sprekers wordt een nuchtere analyse gemaakt van de werking van gemedieerde symbolen. Presentatie en analyse vormen tezamen de anatomie van de objecten in hun opstelling.

Beeldbestanden in de bijlage:

01 Toeschouwers in Amsterdam krijgen een eerste indruk van de bomwrakken op het Leidseplein, Amsterdam

02 Een van de bomwrakken op zijn tijdelijke opslag in Den Haag
03 Detail van een van de bomwrakken

04 Detail van een van de bomwrakken

Meer informatie over het symposium kan worden gevonden op: http://www.segbars-staal.com

Meer informatie over de kunstenaars:
Jack Segbars / http://www.segbars.nl
Jonas Staal / http://www.jonasstaal.nl

Telefonisch contact:
Tel. 0614305309