Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geannoteerde agenda van de Informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen ( 'Gymnich' ) van 7 en 8 september 2007


03-09-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de geannoteerde agenda aan van de Informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (`Gymnich') van 7 en 8 september 2007.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Geannoteerde agenda van de Informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (`Gymnich') van 7 en 8 september 2007

IGC
Tijdens het Gymnich-overleg zal het Portugese voorzitterschap een stand van zaken geven van de op 23 juli jl. geopende Intergouvernementele Conferentie (IGC) die een Hervormingsverdrag tot wijziging van de bestaande Verdragen op moet stellen op basis van het door de Europese Raad van 21 en 22 juni jl. vastgestelde mandaat.

Tijdens het Gymnich-overleg voorziet het Portugese voorzitterschap een korte tour de table waarbij Lidstaten eventuele opmerkingen of vragen naar voren kunnen brengen.

Relaties van de Unie met haar strategische partners De ministers zullen ten algemene spreken over relaties tussen EU en de belangrijkste strategische partners, dat in het licht van het feit dat de Unie in recente jaren diverse partnerschap-relaties als "strategisch" is gaan aanduiden. Het Portugese voorzitterschap voorziet een algemene gedachtewisseling over de vraag of en hoe de agenda's en voorbereiding van topbijeenkomsten met partners kunnen worden verbeterd zodat ze zo effectief mogelijk aansluiten bij de lange termijn EU-doelstellingen. Speciale aandacht zal uitgaan naar de top met Rusland en mogelijk die met China en India.

Nederland verwelkomt een gesprek terzake en streeft daarbij naar een optimale inzet van de bestaande instrumenten, zoals de reguliere topbijeenkomsten, Partnership Cooperation Agreements en Free Trade Agreements, om de strategische partnerschappen verder vorm en inhoud te geven.

Kosovo
Het Gymnich-overleg zal door het EU-lid van de Contactgroep Trojka, ambassadeur Ischinger, worden geïnformeerd over de voortgang van de op 30 augustus jl. hervatte onderhandelingen tussen Belgrado en Pristina over de status van Kosovo.

Nederland zal in de discussie benadrukken dat er, in het belang van een onderhandelde oplossing, aangedrongen moet worden op open onderhandelingen op basis van de Ahtisaari-voorstellen en niet bij voorbaat moet worden ingezet op de eerder ingenomen posities. Ook zal Nederland nogmaals de wenselijkheid benadrukken van politieke en juridische legitimatie in VN verband van de voorziene statusregeling van Kosovo en het mandaat voor internationaal toezicht.

MOVP
Het voorzitterschap heeft voorgesteld dat ministers spreken over de ontwikkelingen in de Palestijnse Gebieden en de voortgang in de dialoog tussen premier Olmert en president Abbas, dit mede in het licht van de internationale Midden-Oosten bijeenkomst, die in november a.s. onder leiding van de VS zal plaatsvinden. De ministers zullen tevens spreken over de voortdurende politieke impasse in Libanon. Nederland verwelkomt deze gedachtewisseling waarin ook de bredere context van de regionale problematiek, waaronder de rol die Iran daarin speelt, moet worden besproken.

De Palestijnse president en interim-regering trachten Hamas door politieke en economische druk ertoe te bewegen de politieke en territoriale eenheid in de Palestijnse Gebieden te herstellen en het primaat van president Abbas t.a.v. de onderhandelingen met Israël op basis van de drie Kwartetvoorwaarden te aanvaarden. De Palestijnse president wordt hierin gesteund door de EU, het Kwartet, Israël en belangrijke Arabische landen, zoals Egypte en Saoedi-Arabië.

Nederland is ingenomen met het door premier Olmert uitgesproken vertrouwen in president Abbas. De recente Israëlische vertrouwenwekkende maatregelen ter versterking van de positie van de Palestijnse president Abbas worden ook positief beoordeeld. Nederland hoopt dat in het verlengde hiervan door Israël aanvullende maatregelen genomen zullen kunnen worden. Vooral de bewegingsvrijheid van personen en goederen in de Palestijnse Gebieden verdient, uit humanitair, economisch en politiek oogpunt, te worden verbeterd. Op haar beurt dient de Palestijnse regering maatregelen op veiligheidsgebied te intensiveren. De EU en het Kwartet zullen Kwartet-gezant Tony Blair, tot wiens mandaat onder andere de kwestie van bewegingsvrijheid behoort, terzake actief moeten ondersteunen.

Daarnaast dienen de EU en het Kwartet actief te bevorderen dat de huidige besprekingen tussen premier Olmert en president Abbas zo spoedig mogelijk tot een politiek (raam)akkoord leiden. Dit akkoord zou bij voorkeur tijdens de internationale Midden-Oosten bijeenkomst in november a.s. zijn beslag moeten krijgen.

In de politieke impasse in Libanon blijven de regering Siniora en de door Hezbollah geleide pro-Syrische oppositie tegenover elkaar staan. Nederland verwelkomt de verlenging van het mandaat van UNIFIL. De Nederlandse bijdrage aan het maritieme deel van UNIFIL is met 6 maanden verlengd tot maart 2008. Daarmee onderstreept Nederland het belang van een spoedige en volledige implementatie van VN-resoluties 1559 en 1701. In dat kader beziet de regering tevens op welke wijze een bijdrage geleverd kan worden aan versterking van de Libanese grensbewakingscapaciteiten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl