Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sipke Ernst verdedigt Apeldoornse titel op ROC Aventus toernooi

Grootmeester Sipke Ernst verdedigt komend weekeind zijn titel op het ROC Aventus Open Apeldoorns schaakkampioenschap. De Homburg Apeldoorn-speler krijgt in wijkcentrum De Brinkhorst zware concurrentie van zijn teamgenoten, de internationaal meesters Manuel Bosboom, Michael Hoffmann, Merijn van Delft, Sebastian Siebrecht, Alexander Kabatianski en Roeland Pruijssers.

Het door de Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn georganiseerde zesrondig kampioenschap wordt voor de elfde keer gespeeld en geldt met zo'n dertig deelnemers met een rating boven de 2000 als een van de sterkst bezette weekendtoernooien in Nederland.

Het toernooi begint vrijdagavond 7 september om 19.30 uur in het wijkcentrum aan de Ritbroekstraat 2 in Apeldoorn. Elke ronde duurt maximaal vier uur. Zaterdag zijn er vanaf 9.00 uur drie speelronden en zondag vanaf 9.00 uur twee.

De strijd om het Apeldoorns kampioenschap is vooraf zeker geen gelopen race voor favoriet Ernst. Sebastian Siebrecht heeft afgelopen week in Italië zijn derde GM-norm gehaald en mag zich nu ook grootmeester noemen. Roeland Pruijssers (18) heeft inmiddels ook al een grootmeesternorm op zak. Stefan Kuipers (17) maakt komend jaar zijn debuut in het eerste team van Homburg Apeldoorn. Winst op een grootmeester in het Spaanse Banyoles vorige week, maakt duidelijk dat hij in staat is een spaak in het wiel van titelpretendenten te steken. Ook Tom Meurs (15) blijkt de laatste tijd in goede vorm. Met een toernooirating van 2270 in het Euwe Stimulans Toernooi in Arnhem is hij hard op weg zich bij de top te melden.

Het kampioenschap fungeert tevens als warming up voor de nationale competitie die een weekeind later wordt gespeeld. Zaterdagmiddag 15 september treft Homburg Apeldoorn in de Meesterklasse thuis in De Brinkhorst HWP Sas van Gent. Een dag later volgt de uitwedstrijd tegen Utrecht. Deze wedstrijd wordt vooruit gespeeld omdat Homburg Apeldoorn begin oktober deelneemt aan het EK voor clubteams in het Turkse Kemer.

Rob Hartoch geeft zondagmiddag 9 september publieksuitleg over gespeelde partijen in De Brinkhorst. Uitgebreide toernooi-informatie staat op de site www.sbsa.nl.

Roeland Pruijssers en Stefan Kuipers verzorgen vanaf dinsdag 12 september voorafgaand aan de interne competitie van Schaakstad Apeldoorn vanaf 19.00 uur de Buro Post partijanalyse. Veertig minuten lang bespreken ze een partij waarbij iedere geïnteresseerde Apeldoornse schaker welkom is.