Donderdag 6 september 2007

Deze week in FEM Business (week 36, vanaf vrijdag 7 september in de kiosk)

Sneak preview?
Zie de complete inhoudsopgave in de bijlage

Zal Europa de dans ontspringen?
De Amerikaanse economie lijkt niet te ontkomen aan een flinke groeivertraging. Enkele jaren geleden zou dat nog tot grote problemen in Europa hebben geleid. Het ziet er naar uit dat de oude wereld nu sterk genoeg is om de klappen uit de VS op te vangen.

Plus: de creditcardbedrijven liggen onder vuur
Bijna 2,5 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten lieten zich in 2005 failliet verklaren. Amerikanen hebben hun buik vol van de praktijken van de creditcardbedrijven.

Brinkman: de regering regeert niet
'Het ontbreekt aan leiderschap', zegt Elco Brinkman van Bouwend Nederland. Er liggen grote maatschappelijke problemen - files, woningtekort - die ie schreeuwen om oplossingen, maar de overheid pakt niet door. In de woorden van de oud-CDA-leider: 'De regering is opgehouden te regeren.'

Waar zijn de toponderzoekers?
Den Haag pompt honderden miljoenen euro's in de ontwikkeling van technologische topinstituten, waar wetenschap n bedrijfsleven de vruchten van moeten plukken. Een toonaangevend centre of excellence is er nog niet uit voortgekomen. Wat leveren de inspanningen eigenlijk op?

Beurs zoekt beurs
Het is bal in beurzenland. Nieuwe technologie en regelgeving bedreigen de comfortabele positie van effectenbeurzen. In rap tempo zoeken ze hun toevlucht tot elkaar. Wat blijft er over van de zelfstandige beurzen als de consolidatiegolf straks achter de rug is?

Verder in FEM Business:

â- Miami - het kunst en designcentrum van de VS

â- Bos' timing voor de btw-verhoging is uitgesproken beroerd

â- Ralph Sonnenberg van Hunter Douglas profiteerde volop van rally

â- Fusie van Gaz de France en Suez was vooral politieke soap

â- Unilever krijgt zware dobber aan verkoop wasmiddelentak

Informatie: Jean Dohmen 06-52037025



De business weekly FEM Business ordent wekelijks de relevant zakelijke, economische en financiële informatie. Naast het feitelijke nieuws ook oorzaken en gevolgen, achtergronden, heldere analyses en scherpe commentaren. De redactie schrijft over bedrijven, markten, sectoren en de mensen die erover beslissen. Deskundig en onafhankelijk. Naast het weekblad is er een goed bezochte website waarop de vaste abonnees toegang hebben tot het elektronische archief van FEM Business. Tevens verschijnt dagelijks FEM Business Update, de gratis dagelijkse E-nieuwsservice van FEM Business.