Gemeente Breda

Activiteiten rondom Biodiversiteit in Breda

Het Milieu Educatief Centrum (MEC), Wolfslaardreef 95, organiseert vanaf vandaag een aantal activiteiten rondom biodiversiteit. Doel is de aandacht te vestigen op de rijkdom aan planten en dieren in Breda en vooral op die in Wolfslaar. Een interessant en afwisselend gebied aan de zuidelijke stadsrand, tegen het Ulvenhoutse bos aan, met veel zeldzame dieren en planten.

Een greep uit de activiteiten

Vandaag, vrijdag 7 september, start een tentoonstelling over biodiversiteit. Deze maakt de biodiversiteit (= rijkdom aan planten- en diersoorten) in Wolfslaar zichtbaar, geeft inzicht in de monitoring (= het meten van veranderingen in de soortenrijkdom), maakt het beleid op het terrein van biodiversiteit zichtbaar en maakt duidelijk hoe deze in en rond de stad kan worden bevorderd.

Ook worden op 16 en 23 september, samen met het IVN, biodiversiteitwandelingen georganiseerd.

Op zondag 9 september staan bij de tentoonstelling extra tafels waar van alles ontdekt en geknutseld kan worden. Op 16 september kunnen kinderen onder begeleiding van De Westbrabantse Vogelwerkgroep braakballen pluizen.

Vanaf 29 september is er een kleur- en tekenwedstrijd zeldzaam huisdierras met leuke prijzen.

Op zondag 30 september is er een proeverij met gerechten van vergeten groenten en van de Bredase Kraaikop-kip.

Op 11 oktober is er een biodiversiteits-lunchwandeling voor ambtenaren.

Tot slot vindt op 16 oktober een voor natuur- en milieugroepen waardevolle uitwisseling van monitoringgegevens plaats.

Zuinig op biodiversiteit

Groen, natuur. Alles wat leeft, groeit en bloeit om ons heen. Oftewel: biodiversiteit. Ik hoef u niet te vertellen hoe belangrijk het is om daar zuinig op te zijn. Een belangrijke opdracht van het gemeente-bestuur is om de biodiversiteit in onze omgeving te beschermen en te ontwikkelen. Maar natuurlijk begint de zorg voor onze omgeving bij de mens zelf, u en ik, zegt wethouder Willems van Milieu.

De ligging van Wolfslaar tegen het Ulvenhoutsebos aan is hier voor de biodiversiteit erg belangrijk. Het bos is niet voor niets aangemerkt als Natura 2000 natuurgebied. Om de bestaande natuurlijke rijkdommen in de Europese gemeenschap te kunnen bewaren heeft de EU het initiatief genomen voor Natura 2000. Dit is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Het Ulvenhoutsebos is er een van. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het EU-beleid voor behoud en herstel van biodiversiteit.

Het MEC ligt heeft in het kader van de biodiversiteit in juni ook al de 1001-soortendag gehouden.

Het project biodiversiteit is mede mogelijk door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie over het project is te vinden op de internetsite van het MEC.

Breda, 7 september 2007