Gemeente Boekel


Nieuwe Monumentencommissie aan de slag

In januari 2007 is er een nieuwe Monumentencommissie in Boekel geïnstalleerd. Inmiddels is deze commissie een half jaar aan de slag met haar taak.

Waarom een nieuwe Monumentencommissie?
In 2004 heeft de gemeenteraad van Boekel de Monumentenverordening Boekel 2004 vastgesteld. Hierdoor is het college bevoegd om op aanvragen om een monumentenvergunning een beslissing te nemen en niet, zoals voorheen het geval was, de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In de Monumentenverordening, zoals die door de Boekelse gemeenteraad is vastgesteld, is opgenomen dat het college een commissie dient in het stellen die als taak heeft burgemeester en wethouders op verzoek of uit eigener beweging te adviseren over de toepassing van de Monumentenwet 1988, over de werking van de gemeentelijke monumentenverordening en over het gemeentelijk monumentenbeleid. De zittende Monumentencommissie had geen duidelijk omschreven en afgebakende adviesfunctie. Het college heeft daarom in 2006 een Verordening regelende de taak, de samenstelling en de werkwijze van de Monumentencommissie Boekel 2006 vastgesteld en ter invulling daarvan een nieuwe commissie benoemd met een ambtelijk secretaris.

Leden Monumentencommissie
Bij de zoektocht naar nieuwe leden voor de nieuwe Monumentencommissie is gekozen voor een maatoplossing op de Boekelse leest en is nadrukkelijk voorkeur gegeven aan personen met betrokkenheid en bekendheid van de Boekelse situatie.

Leden van de Monumentencommissie:

De heer drs. A.J.P. van Duijnhoven, voorzitter. Dhr. Van Duijnhoven was reeds geruime tijd lid van de bestaande Monumentencommissie. Tevens is dhr. Van Duijnhoven lid van de heemkundekring.

De heer W. Corssmit was ook al geruime tijd lid van de bestaande Monumentencommissie. Evenals dhr. Van Duijnhoven is dhr. Corssmit lid van de Heemkundekring waar hij zich met name richt op archeologie en historie.

Mevrouw ir. J.G. Borgo is werkzaam als tuin- en landschapsarchitecte en maakt sinds januari 2007 deel uit van de nieuwe Monumentencommissie. Zij is de vice-voorzitter van de nieuwe commissie.

De heer G. Trienekens is later toegevoegd aan de commissie als opvolger van de heer N.T.G. Arts. De heer Trienekens is tevens voorzitter van de Heemkundekring en als bouwkundige geïnteresseerd in de restauratie en het herstel van oude gebouwen e.d.

De heer C. Manders afkomstig uit Venhorst is in het dagelijks leven werkzaam bij een architectenbureau en richt zich binnen de Monumentencommissie op de bouwkundige invalshoek.

De heer P.H. Thijssen is evenals de heer Manders afkomstig uit Venhorst en heeft als lid van de vorige Monumentencommissie meerdere jaren ervaring. Vanwege zijn werkervaring als aannemer is met name het onderdeel bouwkunde voor hem geen onbekend terrein.

Samenstelling Monumentencommissie (v.l.n.r.)
Zittend: mevr. J. Borgo, dhr. A. van Duijnhoven, wethouder Ketelaars Staand: dhr. J. van Soest (ambtelijk secretaris), dhr. N. Arts (reeds afgetreden), dhr. W. Corssmit, dhr. C. Manders
Niet op de foto: dhr. G. Trienekens, dhr. P.H. Thijssen

Taken Monumentencommissie
De nieuwe Monumentencommissie zal 2007 gebruiken als een aanloopjaar en kan dit jaar dus beperkt invulling geven aan haar adviesfunctie. De commissie zal in haar adviesrol de burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd adviseren over de toepassing van de Monumentenwet 1988, de gemeentelijke Monumentenverordening en het monumentenbeleid. De Monumentencommissie is een onafhankelijke commissie. Dit betekent dat de leden geen deel uitmaken van of werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van een tot de gemeente Boekel behorend bestuursorgaan. Wethouder Ketelaars heeft dan ook geen zitting in de commissie, maar is vanuit zijn functie als wethouder wel aanwezig bij de openbare commissievergaderingen. De commissie vergadert tenminste vier maal per jaar en deze vergaderingen zijn na de aanloopfase openbaar. U kunt de agenda voor deze vergaderingen te zijner tijd via www.boekel.nl of de wekelijkse publicaties raadplegen.