Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060724680

Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over het bestrijden van overgewicht bij kinderen. (Ingezonden 6 september 2007)


1
Bent u bekend met het onderzoek van het Nicis waarin wordt voorspeld dat in 2015 één op de vijf kinderen te dik is? 1)


2
Wat is uw oordeel over de uitkomsten van dit onderzoek? Deelt u de mening dat de uitkomsten van dit onderzoek zeer zorgelijk zijn?


3
Welke conclusie verbindt u aan het feit dat het aantal kinderen met overgewicht juist lijkt te stijgen in plaats van te dalen zoals u zichzelf tot doel heeft gesteld in de Preventienota Kiezen voor gezond leven? Wat zegt dit over de effectiviteit van uw belangrijkste beleidsinstrument, namelijk het Convenant `Energie in Balans'? Deelt u de mening dat het onderzoek aanleiding geeft tot extra investeringen om het tij te keren?


4
Hoe staat het met de Nationale Aanpak Gezondheid en Milieu van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer?


5
Kunt u aangeven in hoeverre de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid eraan hebben bijgedragen dat er minder gelegenheid is om buiten te spelen? Vindt u het ook een goed plan dat er in alle speeltuinen speelplaatsconciërges komen? Wat gaat u daaraan doen?


6
Erkent u dat er een verband is tussen armoede en het gebrek aan mogelijkheden om te sporten? Bent u bereid in overleg met gemeenten het mogelijk te maken dat, vanuit de budgetten voor de bijzondere bijstand, kinderen van arme ouders lid kunnen worden van een sportclub?


7
Bent u bereid schoolzwemmen weer verplicht te stellen?


8
Bent u bereid met scholen afspraken te maken over het aanbieden van sport in de buitenschoolse opvang, zodat de aanpak minder ad hoc wordt en ook de kinderen worden bereikt die nu nog niet sporten?


1) ANP, 4 september 2007