Persberichten Eemland zuid, 11.40 uur

Utrecht, 07-09-2007

Alcoholcontrole

AMERSFOORT De politie heeft van donderdag 6 september om 23.30 tot vrijdag 7 september 01.15 uur op de Molenstraat een alcoholcontrole gehouden. Twee van de 48 gecontroleerde bestuurders moesten na een eerste blaastest mee naar het politiebureau, maar de ademanalyse wees uit dat de automobilisten niets of niet te veel hadden gedronken.

Onder invloed

AMERSFOORT Een 33-jarige man uit Amersfoort is vrijdagmorgen 7 september op de Koppelweg aangehouden voor rijden onder invloed. De man reed omstreeks 01.50 uur op zijn bromfiets over de Koppelweg en kwam door onbekende oorzaak ten val. Ambulancepersoneel wilde hem ter controle meenemen naar het ziekenhuis. Daar moest hij eigenlijk een nacht blijven vanwege een hersenschudding, maar de man weigerde. Àgenten hebben de man vervolgens aanhouden omdat er een vermoeden was van alcoholgebruik. Op het bureau bleek uit de ademanalyse dat hij nog 700 ug/l in zijn lichaam had. Proces-verbaal is opgemaakt en de agenten hebben de man thuis afgezet.

Zakkenrollers actief

AMERSFOORT De politie constateert dat er in de maand augustus een toename zichtbaar is van het aantal gevallen van zakkenrollen.

Vooral in de middaguren op de doordeweekse dagen blijken burgers het slachtoffer te zijn geweest van één of meerdere vingervlugge dieven. Alleen al in de maand augustus was er sprake van 47 aangiften. Het werkgebied van de verdachten ligt op het Sint Jorisplein/Sint Jorisstraat, de Lange straat en het Stationsplein.

Van de verdachten zijn maar beperkte signalementen beschikbaar maar het kan gaan om zowel mannen als vrouwen met een Zuid-Europees uiterlijk die het slachtoffer afleiden door tegen hen aan te stoten. Kort daarna ontdekten de aangevers meestal dat de portemonnee of een mobiele telefoon uit de tas of rugzak was gestolen.

De politie gaat door middel van flyers het winkelend publiek waarschuwen voor deze vorm van criminaliteit. Mocht u getuige zijn van dergelijke zakkenrollerij of een verdachte betrappen dan adviseert de politie u dringend direct te bellen met het alarmnummer 1-1-2.

Criminele geldwisselaar actief

LEUSDEN De politie heeft woensdag 5 september twee meldingen ontvangen van burgers die het slachtoffer waren van een geldwisselaar.

Rond 15.30 werd een 80-jarige inwoner van Woudenberg op het winkelcentrum aan de Hamersveldseweg benaderd door een man die in de Duitse taal vroeg of hij een 2 euro muntstuk kon wisselen. Toen de man aan dit verzoek wilde voldoen en probeerde hem kleinere valuta te geven grabbelde de man in de portemonnee van de aangever. De verdachte vertrok daarna spoorslags met achterlating van het kleinere muntgeld in de hand van het slachtoffer. Wel miste de Woudenberger daarna tussen de 150 en 175 euro aan papieren valuta.

Eerder op de dag, rond 12.20 uur, kreeg de politie de melding van een bewoner op de Koningin Beatrixlaan dat bij de woning een onbekende man was verschenen die in gebrekkig Engels vroeg of hij twee euro kon wisselen voor wat kleinere waarden omdat hij moest telefoneren. In dit geval werkte de melder hier niet aan mee en vertrok hij zonder deze truc uit te kunnen halen.

De politie vermoedt dat er in beide gevallen sprake is geweest van dezelfde dader.

Van de verdachte is een signalement bekend:

- Blanke man met getinte huid, stevig gebouwd (enigszins corpulent), een bol hoofd met kort zwart haar en gekleed in vermoedelijk grijze of donkere kleding. Door een andere getuige werd in de Margrietlaan een hem onbekende Audi met een Poolse kentekenplaat gezien. Mogelijk is deze auto van de verdachte.

Eventuele andere slachtoffers of getuigen wordt verzocht zich te melden bij de politie van het district Eemland zuid via het telefoonnummer 0900-8844.

Scootercontrole

AMERSFOORT De politie Amersfoort en het Scooterteam van de politie hebben donderdag op de Leusderweg tussen 14.00 en 17.00 uur en op de Van Asch Van Wijckstraat tussen 18.30 en 21.15 uur een verkeerscontrole gehouden. In totaal zijn er 91 brom/snorfietsen gecontroleerd. Daarvan waren er 43 goed. Aan de ander 48 mankeerde het een en ander. De politie schreef in totaal 69 bekeuringen uit voor te snel rijden (20), geen rijbewijs hebben of tonen (11), geen kentekenbewijs hebben (8), geen helm (4), overschrijden geluid (4), technische gebreken (8), onverzekerd rijden en verkeersgedragingen (12). Drie bromfietsers deden afstand van hun uitlaat en één van een begrenzer.

Uit voorzorg aangehouden

HOOGLAND Op de Rijksweg A1 heeft de politie donderdag twee mannen aangehouden omdat één van hen bekend stond als een vuurwapengebruiker.

Agenten zagen donderdag 6 september omstreeks 14.15 uur een 61-jarige man uit Amersfoort rijden op de Bergenboulevard. Hij gedroeg zich verdacht, had een onbekende man naast zich zitten en het was de agenten bekend dat de man bekend was met vuurwapens. Ze besloten hem bij het Klaverblad aan de Rijksweg A1 aan te houden door hem en zijn bijrijder, een 28-jarige Amersfoorter, met getrokken wapens uit de auto te praten. De mannen zijn aangehouden en gecontroleerd. Ook de auto werd doorzocht. Er werd niets aangetroffen en dus werden de mannen weer in vrijheid gesteld.