Groen!

Brussel, 7 september 2007

Groen! reikt minister Landuyt oplossing aan

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt wijdt de oorzaak van een dreigende inbeslagname van het meubilair van zijn kabinet aan een vervelend dossier. De oplossing die er maar niet wil komen ligt nochtans voor de hand: bouw de nachtvluchten af en begrens het aantal dagvluchten!

Het herstel van het ecologisch draagvlak van de luchthaven is de enige realistische optie. In 2006 piekte het aantal nachtvluchten tot 24.761. Gezondheidseconomen berekenden dat de nachtvluchten op Zaventem verantwoordelijk zijn voor 115 extra overlijdens per jaar.

Het oeverloos geschuif met pistegebruik en vluchtroutes brengt geen redding zolang het totaal aantal vluchten niet drastisch verminderd wordt. Ook andere maatregelen, zoals het gebruik van stillere vliegtuigen of het isoleren van huizen hebben maar een marginaal effect zolang niet naar een wezenlijke daling van het vliegverkeer wordt gestreefd.

Hier moeten fundamentele keuzes worden gemaakt. Kiezen we voor een verder groeiscenario voor de luchthaven of erkennen we dat er grenzen aan de klassieke economische groei zijn en er een ecologisch draagvlak is dat moet gerespecteerd worden? In het eerste geval moet de regering consequent zijn en de miljoenen aan dwangsommen die de moegetergde bewonersgroepen toegewezen kregen ook daadwerkelijk uitbetalen. Gans het dichtbevolkte gebied rondom de luchthaven wordt dan een opofferingszone. In het tweede geval moet Zaventem omgevormd worden tot een passagiersluchthaven, zonder nachtvluchten tussen 23u. en 07u. Overdag moet er dan een begrenzing van het jaarlijks aantal vluchten komen.

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid Groen!