Ministerie van Defensie

07-09-2007 12:48

OPSPORING EN REDDING VOOR KUST NICARAGUA

De Koninklijke Marine heeft afgelopen avond en nacht een Lynxhelikopter ingezet voor de kust van Nicaragua. De helikopter vloog search and rescue-vluchten vanaf Hr.Ms. De Nes, het stationsschip in de West.

Het fregat ligt momenteel nabij de kust van Nicaragua om desgevraagd humanitaire hulp te kunnen verlenen na de passage van de orkaan Felix. In de omgeving bevindt zich tevens de Amerikaanse helikoptercarrier USS Wasp, die ook voor die taak naar de getroffen kustgebieden is opgestoomd.

Een helikopter van het Amerikaanse schip zag enkele lichamen in zee drijven in de buurt van de Morrison en Mosquito Cays, minieme onbewoonde eilandjes ongeveer 35 kilometer voor de kust van Nicaragua. Hierop heeft de Van Nes haar Lynx ingezet om samen met de Amerikaanse helikopter te zoeken naar eventuele overlevenden.

Gedurende de zoekactie van de Lynx zijn er helaas alleen levenloze lichamen, omgeslagen bootjes en veel wrakhout aangetroffen. De lichamen worden zoveel mogelijk door lokale bootjes geborgen. Hr.Ms. Van Nes en de helikopterbemanning blijven zoeken naar mogelijke overlevenden.

Omgeslagen bootje

Door de orkaan is niet alleen het vasteland van Midden-Amerika getroffen maar ook veel bewoners van kleine eilanden voor de kust en vissers die op hun kleine visserschepen buiten op zee waren. Diverse lokale nieuwsberichten spreken al van ongeveer 100 slachtoffers. Op zee worden daarnaast nog steeds personen vermist.